egy tál lecsó

Öt dolog, amiért a lecsót nem lehet megunni

  • |

A lecsót mindenhol ismerik, még ha nem is mindenhol ezen a néven. Nem csak hazánkban népszerű étel, hanem világszerte. Ahány ország, annyiféle lecsó, az egyik helyen cukkini is kerül bele, máshol padlizsán vagy tojás. A klasszikus magyar lecsó hagyma, paprika és paradicsom egyvelege, de természetesen minden háziasszony egy kicsit másképp készíti, mindenki a család szája íze szerint, csakúgy, mint a paprikás krumplit. Tartson a Cityfooddal, ha Ön is szereti a lecsót, és kíváncsi, miért érdemes fogyasztania.

1. Olcsó. Hónap vége felé járva sok háziasszony törekszik arra, hogy kevés hozzávalóból kiadós, finom és gazdaságos ételt tudjon készíteni, hiszen a pénztárca ürül, a család pedig éhes. Ha a klasszikus verzióban készítjük és csak hagyma, paprika illetve paradicsom kerül bele, azzal pénztárcánkat megkímélhetjük a túlköltekezéstől. Ha ilyen faktorral nem kell számolnunk, lehetünk bátrabbak, és variálhatjuk ízlésünk szerint.

2. Készülhet húsmentesen. Ha van vegetáriánus a családban, állandó megoldandó probléma, hogy mit egyen. A legjobb választás számára a lecsó, főleg amikor paprika- és paradicsomszezon van, a lédús, nap érlelte zöldségek íze ugyanis utánozhatatlan.

3. Gyorsan elkészül. A lecsó tipikusan az az étel, ami pillanatok alatt elkészül. Nem igényel hosszas előkészületet, csak fel kell aprítani a hozzávalókat, egy lábasba tenni őket és fél óra múlva már kész is étel. Ha köretre nincs időnk, készítsük jó szaftosra, és találjunk mellé friss kenyeret.

4. Ezerféleképpen variálható. Kerülhet bele virsli, debreceni kolbász, tojás, de akár apróra vágott húsos szalonna is, vagy padlizsán, cukkini, esetleg szárzeller. Lehet rakott húsos ételek feltétje, zöldséges egytálételek gazdagítója. Szervírozhatjuk rizzsel, tarhonyával, tésztával, de ha egészségtudatosak szeretnénk lenni, találhatjuk barnarizzsel, hajdinával, bulgurral vagy kölessel is.

5. Egészséges, mert kész vitaminbomba. A három alap összetevő mindegyike rendkívül egészséges, mert mindnek magas a C-vitamin tartalma. A vöröshagyma energiaértéke alacsony, cserébe magas a C-vitamin tartalma, tartalmaz kéntartalmú vegyületeket, B-vitamint, foszfort, szelént, valamint cinket, vasat, jódot, káliumot és kalciumot. A paprika, mint jól tudjuk, az egyik legnagyobb C-vitamin tartalmú növényünk, de található benne P-vitamin is, ami egyfajta kísérője a C-vitaminnak, együttes előfordulásuk teszi lehetővé a C-vitamin felszívódását. Végezetül a paradicsom, ami az egyik legegészségesebb zöldségféle, szintén magas a C-vitamin és az ásványianyag tartalma.

Ha Ön is imádja a lecsót, de nincs ideje főzni, keresse bizalommal a Cityfoodot, és válassza az étel házhozszállítást. Bízza ránk a nehezét!