lencse az asztalon

Öt dolog, amiért érdemes lencsét fogyasztani

Barna lencse, vörös lencse, fekete lencse, zöld lencse és sárga lencse. Ön is meglepődött azon, hogy nem csak egyféle lencse létezik? Ez azért lehet, mert kis hazánkban a zöldborsófőzelék népszerűsége töretlen, míg a lencsefőzelék és a lencseleves sokaknál a „nemszeretem” ételek listáját gazdagítja, és nem is sejtik, milyen ízletes ételeket lehet a lencséből készíteni. Pedig lencsét fogyasztani nem csak újév napján ajánlatos, hiszen jótékony hatással van szervezetünkre. Tartson Ön is a Cityfood ételfutárral, és győződjön meg róla, hogy a lencse testünk egyik legjobb barátja!

1. Vitaminokban gazdag. Hazánkban nem elterjedt, de az angol és az indiai gasztronómia alapját képezi a lencséből őrölt liszt, ami igen egészséges, hiszen sokkal több vitamint tartalmaz, mint a búza. Bővelkedik A- B1-, B2-, B9-, B11-vitaminban, található benne magnézium, folsav, foszfor, kalcium, vas és cink, valamint kálium. A vas és a foszfor együttes hatása miatt kismamáknak különösen ajánlott fogyasztása.

2. Rendkívül jól hasznosítható a szénhidráttartalma. Egyre többet hallunk manapság a „jó” és a „rossz” szénhidrátok csoportjáról. A lencse egyértelműen a jók közé tartozik, mert alacsony a glikémiás indexe, ezért lassan szívódik fel. Éppen ezért a fogyókúrázók, a tudatosan étkezők és a cukorbetegek legjobb barátja lehet.

3. Magas a fehérjetartalma. A magas fehérjetartalom szintén nagyon megnyerő tulajdonság manapság, aki testépítéssel foglalkozik vagy fogyókúrázik, annak nagyon fontos, hogy milyen mennyiségben viszi be szervezetébe a fehérjét, hiszen az adja testünk számra a legtöbb energiát. A lencse, mivel hüvelyes növény, nagy mennyiségben tartalmaz könnyen emészthető fehérjét. Ha 10 dkg lencsét elfogyasztunk, azzal másfélszer annyi fehérjét viszünk be, mintha ugyanennyit ettünk volna marhahúsból.

4. Testünk támogatója. A rómaiak szerint, aki rendszeresen fogyaszt lencsét, annak biztosított a belső nyugalma és a türelme. A kínai orvoslás szerint az egész testet érintő méregtelenítés egyik legfőbb támogatója. Segíti a májműködést, az anyagcserét, javítja látásunkat, segíti a haj növekedését, és fokozza a férfiak termékenységét.

5. Ízletes és laktató ételek készíthetőek belőle. A magyar konyha a lencsét leves és főzelék formájában ismeri leginkább, de vannak, akik a lencsesalátát is kedvelik és rendszeresen készítik. A lencseleves gazdag egytálétel, ami után már nem is kell második fogás, a lencsefőzelékhez pedig remekül illenek az olyan klasszikus feltétek, mint a fasírt, a röszti vagy a sült kolbász.

Ha Ön is szereti a lencsét, de most éppen nincs ideje elkészíteni, válassza a Cityfood ételfutárt megoldásként. A Cityfood hétről-hétre készít kedves megrendelőinek lencsés ételeket, kóstolja meg őket Ön is!