Egészségünk természetes védelmezője: a csipkebogyó

Egészségünk természetes védelmezője: a csipkebogyó

A hűvös idő beköszöntével alig akad olyan ember, akit előbb vagy utóbb ne érne utol a meghűlés. Ez a fránya betegség levertté teszi az embert, kedvetlenek és enerváltak leszünk tőle, akár hosszú hetekre. Szerencsére vannak rá természetes gyógymódok, így nem kell azonnal a patikába szaladnunk, hogy jobban legyünk. Az egyik leghatásosabb hazai gyógynövényünk a csipkebogyó, amit érdemes ilyenkor rendszeresen fogyasztani.

Ha a csipkebogyó latin nevét szó szerint magyarra fordítjuk, kutyarózsát jelent. Vajon miért éppen a kutya elnevezés kapott helyet a nevében? A régmúltban a veszettség egy nagyon komoly és gyakori betegségnek számított, gyógymódja máig ismeretlen. Sajnos tévesen, de őseink azt hitték, hogy a csipkebogyó gyökerével kezelhető a veszettség. Innen ered a kutyarózsa elnevezés. A későbbi időkben használták tüdőgyulladás kezelésére is, míg a tudomány fejlődésével kialakult az a felhasználási módja, amely valóban hatásos. Romantikus legenda is fűződik nevéhez, mely szerint kicsi virágai eredendően hófehérek voltak, de miután a szépséges Aphrodité ujját megsértette egy ág, annak vére rózsaszínűvé változatta virágait. Igazi varázsereje rendkívül magas C-vitamin tartalmának köszönhető, de található benne számos más vitamin is: A-, B1-, B2-, P-, és K-vitamin, valamint karotinoidok, szerves savak és pektin. Nagyon fontos tudni, hogy az elkészítés során forralni tilos, mert úgy elveszti C-vitamin tartalmát és kerülendő a fém eszközök használata! A helyes elkészítés szerint egy evőkanál csipkebogyót 2,5 dl hideg vízben áztassunk be 5-6 órára, majd műanyag vagy porcelán szűrőn keresztül szűrjük át, és magában, esetleg kis mézzel fogyasszuk.
A csipkebogyó beszerezhető gyógynövényboltokban, de a legjobb, ha nagy őszi családi séták során mi magunk szedjük. Szeptembertől novemberig van a gyűjtési ideje, az első fagyok beállta előtt. A piros bogyókat mag nélkül, kiszárítva használjuk. Azok a szemek, amelyeket már megcsípett a dér, nem alkalmasak arra, hogy kiszárítsuk! A termés magjait és apró belső szőreit kézzel tudjuk eltávolítani, melyhez kesztyű használata ajánlott, mert a szőröcskék irritálhatják bőrünket. Jó tudni, hogy nagyobb mennyiségben érdemes gondolkodni a gyűjtés során, ugyanis két kiló friss bogyóból a szárítás végére mindössze egy kilónyi felhasználható bogyó lesz.

Ha szeretne időt szánni szerettei és önmaga egészségre, spórolja meg azt a főzésen: rendelje meg ebédjét a Cityfood.hu-ról, és az elfogyasztott menü után induljon el családjával egy kellemes őszi csipkebogyó-gyűjtő sétára!