Főzzünk tojást húsvétra!

A tojás a termékenység szimbóluma, ősi pogány jelkép, amit a keresztény kultúrkör is átvett. A természet tavaszi ébredése, a termékenység és a feltámadó Jézus Krisztus mind ott vannak a húsvétkor szépen megterített, sonkával és tojással megrakott asztalon, ez a két étel ugyanis elengedhetetlen szereplője az ünnepi menünek. A tojásfőzés nem bonyolult tevékenység, mégis könnyű elrontani, főleg, hogy sokan sokféleképpen szeretik, szinte minden családban van, aki keményre főzve fogyasztja legszívesebben, míg mások lágyan. A Cityfood húsvéti cikkében megmutatjuk, hogyan készül a tökéletes főtt tojás, hány perc főzésre van szüksége a kemény tojásnak, és mennyire a lágynak. Tartsanak velünk, várjuk együtt a legfontosabb tavaszi ünnepet, a húsvétot!

Bosszantó, ha reped

A tojásfőzés esetében a leggyakrabban előforduló probléma, hogy megreped a héj. Emiatt a fehérje kifolyik a főzővízbe, ami se nem szép, se nem praktikus. Bosszankodik ilyenkor a háziasszony, mert az ilyen tojásból már nem lesz szép sima főtt tojás, oda a szemkápráztató reggeli. Hogy mindezt elkerüljük, két lehetőségünk van. Az egyik, hogy a főzés előtt órákkal kivesszük a hűtőből a tojásokat, hogy szobahőmérsékletűre melegedjenek, a másik, hogy meleg vízzel átmossuk őket főzés előtt.

Hideg vizet a kopaszra

Akármilyen állagú tojást szeretnénk, a kiindulópont azonos. Megfelelő méretű lábas, amiben szépen elférnek a tojások, szobahőmérsékletű alapanyag, és hideg víz. A tojást ugyanis mindig hideg vízben tesszük fel főni, innentől pedig már nincs is szükség másra, mit egy időmérőre. A főtt tojást nem lehet körülbelüli ideig főzni, hiszen egy-két percen múlik minden. Fontos, hogy mindig a forrástól számítva mérjük az időt!

Stoppert elő!

3-4 perc: ebben a fázisban a fehérje külső része kocsonyás, a sárgája még teljesen folyik, ezért a tojást nem lehet megpucolni. Az ilyen tojást tojástartóban kell felszolgálni kiskanál kíséretében.
4-5 perc: a fehérje már jobban tart, de a sárgája bizony még folyik, pucolni még szinte lehetetlen.
6-7 perc: ez az a fázis, amikor már biztonsággal fogyasztható a tojás, a fehérje már jól tart, a sárgája még folyósabb, esetleg kissé kocsonyás. Akár szelni is lehet, bár a sárga még jó eséllyel szétfolyik a tányéron.
8-10 perc: a tizedik perc végére a tojás egészen átfő, kemény lesz a fehérje és a sárgája, könnyedén pucolható és szelhető.
10-12 perc: az igazi kemény tojás ekkor keletkezik, ebben a fázisban már a zöldes, szürkés burok is megjelenik a fehérje és a sárgája között.

Közeleg a húsvét, de nincs kedve nagy főzőcskézésbe kezdeni? A Cityfoodtól csütörtöki kiszállítással finom ünnepi menüt rendelhet házhoz, népszerű klasszikusaink mellett lesz kínálatunkban főtt sonka tojással és tormakrémmel. Keresse étlapunkon a nyuszival jelölt fogásokat, futárunk pedig házhoz viszi rendelését!