Kedvencünk, a paradicsom

Az idei tavasz a megszólalásig hasonlít a nyárra, szinte már a szánkban érezzük az édes eper, a lédús dinnye és a roppanós cseresznye ízét. Noha rájuk még néhány hónapot várnunk kell, a zöldségboltok és a piacok már kezdenek hazai paradicsomokat árulni. Természetesen ezek még nem az igazi, napérlelte változatok, mégis tudunk nekik örülni, hiszen a hosszú tél végére már mindenki vágyik a friss zöldségekre és gyümölcsökre. A paradicsom – a paprika és az uborka mellett – a legkedveltebb, frissen fogyasztható zöldségféle, szeretik kicsik és nagyok egyaránt.

Egy megosztó kérdés

A paradicsomot illető legizgalmasabb kérdés kétségkívül az, hogy valójában zöldség vagy gyümölcs. Elsőre könnyedén rávághatnánk, hogy zöldség, hiszen mindenki úgy fogyasztja, ahogyan a zöldségféléket szokás. Ennek ellenére évről évre felmerül, hogy mégis inkább a gyümölcsök közé kellene sorolni, hiszen a termése a virágból fejlődik ki. A botanika azonban nem tesz különbséget zöldség és gyümölcs között, így hiába várjuk a tudósok válaszát a „nagy kérdésre”. Nincs tehát értelme azon vitatkozni, hogy zöldség vagy gyümölcs-e a paradicsom, elegendő egyszerűen szeretni.

Messzi földről érkezett

Ugyan manapság a föld számos pontján termesztenek paradicsomot, őshazája messzi földön található, Közép- és Dél-Amerikában. Európai körutazása a 16. században indult, sok helyen hitték az első időkben dísznövénynek. Aztán szépen lassan kiderült, hogy ugyan sárga virága valóban mutatós, de a termése még értékesebb, innen pedig megállíthatatlanul terjedni kezdett. Mára gyakorlatilag az egész világ paradicsomrajongó lett, a legtöbb ország konyhaművészetében fontos szerepet tölt be ez a lédús zöldség – vagy gyümölcs.

Frissen vagy főzve?

Ki tudna ellenállni egy tányér paradicsomlevesnek, vagy éppen a paradicsomos húsgombócnak? Azok biztosan nem, akik szeretik, de egy igazi tavaszi reggeli sem képzelhető el friss paradicsom nélkül. Ha frissen fogyasztjuk, számos vitaminnal és ásványi anyaggal ajándékozzuk meg szervezetünket, C-, A1-, B1-, és B2-vitamin található benne nagy mennyiségben, de tartalmaz karotint, tomatint és likopint is. Érdemes rendszeresen fogyasztani, hiszen hozzájárul az immunrendszer egészséges működéséhez.

Reggel, délben vagy este – a paradicsom mindig jólesik. A Cityfood étlapján mindenféle formában elő szokott fordulni, hiszen megrendelőink imádják. Ha a tavaszt inkább kertészkedéssel, kirándulással töltené, és a főzést szívesen bízná másra, a Cityfoodnál a legjobb helyen jár! Finom, meleg ebéd házhoz szállítással – csak néhány kattintás, és futárunk házhoz viszi a megrendelt finomságokat!