Babos szendvicskrém

A szárazbab nagyszerű, sokoldalú alapanyag, tele rosttal és fehérjével, ezért az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás egyik fontos alappillére. Egy kiadós bableves, egy finom babfőzelék, esetleg némi chilis bab mindannyiunk számára ismerősen hangzik, de vajon ezzel véget is ér a babos ételek sora? Bizony nem, a mexikói konyhát jól ismerők ugyanis hosszasan tudnák folytatni még a sort. A Cityfood most egy különleges, szárazbabból készült szendvicskrém receptet hoz kedves olvasóinak, ami nem csak olcsó, de finom és rendkívül egészséges is. Reggelire, vacsorára, vendégvárónak kiváló, érdemes elkészíteni!

Hozzávalók:

  • 2 csésze tarkabab
  • 8 csésze víz
  • 0,5 vöröshagyma felkockázva
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 kávéskanál tengeri só
  • 0,5 teáskanál szárított oregánó
  • frissen őrölt fekete bors
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 0,5 vöröshagyma felkockázva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 2 evőkanál friss lime-lé

A babot átválogatjuk, majd egy éjszakára beáztatjuk. Másnap leöblítjük, felöntjük vízzel, és feltesszük főni. Beleszórjuk a vöröshagymát, a köményt, a sót, az oregánót és egy kevés frissen őrölt borsot. Ha felforrt, egy szűrőkanál segítségével eltávolítjuk róla a habot, majd alacsony hőfokon egy órán át főzzük fedő alatt. Az idő leteltével ellenőrizzük, és ha még kemény, tovább főzzük, amíg meg nem puhul teljesen, közben pótoljuk rajta a vizet.
A teljesen megpuhult babot leszűrjük, de a főzőlevet nem öntjük ki, mert szükség lesz még rá. A babot krumplinyomóval összetörjük, és félretesszük.

Egy serpenyőben az olívaolajon megpirítjuk a vöröshagymát és a fokhagymát, majd a babhoz keverjük. Közben elkezdjük felönteni a főzővízzel, kb. másfél csészényi szükséges hozzá. Ha túl kevésnek látjuk, még önthetünk hozzá – akkor jó, ha a végeredmény kenhető, krémes. Végül a lime levét kifacsarjuk és hozzáadjuk. Miután megkóstoltuk, kicsit sózhatjuk még, ha szükséges. Nem csak szendvicsre kenve, de köretként, vagy akár mártogatósként is szervírozhatjuk.

Ha netán nem fogyott el frissen, le is fagyaszthatjuk a bab krémet, így a rohanós napokon lesz mihez nyúlni. Vannak napok, amikor az ebédfőzés lehetetlen küldetés, ilyenkor a Cityfood kisegít a bajból! Tőlünk finom meleg ételt rendelhet házhoz, így nem kell nap közben a főzéssel bajlódnia! Futáraink minden hétköznap házhoz szállítják ebédjét!