Sült brokkoli

A brokkoli igazi csodazöldség, élénk színével feldobja ételeinket esztétikailag, ráadásul nemcsak egészséges, hanem sokoldalúan elkészíthető is. A téli, vitaminhiányos hónapok értékes zöldsége, érdemes ilyenkor rendszeresen beiktatni étrendünkbe. Készülhet belőle leves, saláta, főzelék, de akár egészséges köretként is felszolgálhatjuk. A hagyományos köretekkel szemben, mint a burgonya, a rizs és a tészta, a brokkoli nagy előnye, hogy kalóriaszegény – jóllakottság érzetet ad, közben pedig hasznos tápanyagokkal látja el szervezetünket. A brokkoli a Cityfood Vitálkonyha sokat használt alapanyaga, ezért most egy külön cikket szentelünk annak, hogyan lehet belőle egyszerű és nagyszerű köretet készíteni.

Irány a sütő!

A legegyszerűbb brokkolis köret nem más, mint a sült brokkoli. A rózsáira szedett zöldség a sütőben megsütve belül puha, kívül pedig kissé ropogós, ezért akár magában fogyasztva is finom, de még jobb, ha sült hús mellé kínáljuk.

Az elkészítés menete:

  1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, és egy nagyméretű lapos tepsit kibélelünk sütőpapírral.
  2. A brokkolit megmossuk, majd rózsáira szedjük. Fontos, hogy körülbelül azonos méretűre szedjük szét, így tud egyenletesen megpuhulni, majd kívül kissé megpirulni a zöldség.
  3. A brokkolirózsákat egy rétegben elterítjük a sütőpapíron, majd olívaolajjal kissé meglocsoljuk őket. Ha van kéznél olajpermetező, azzal egyenletesen le tudjuk őket fújni.
  4. Frissen őrölt borssal megszórjuk, enyhén megsózzuk őket.
  5. Egy citromot megmosunk, félbe vágjuk, és a fél citromokat is a tepsibe helyezzük.
  6. Légkeveréssel sütjük a brokkolit, kb. 20 percig, amíg a zöldség megpuhul, széle pedig kissé megpirul.
  7. A forró zöldséget tányérra szedjük és a megsült citrom levével enyhén meglocsoljuk.
  8. Aki szereti, szórhat rá egy kevés chilipelyhet vagy parmezán sajtot.
  9. Kínálhatunk mellé bármilyen sültet, halat, de aki nem szeretne húst fogyasztani, az egy szelet fokhagymás pirítóssal is fogyaszthatja.

Ugye mennyire egyszerű? Igazi szupergyors étel, amit még egy rohanós nap végén sem lehetetlen elkészíteni. A mindennapos meleg ebéd elkészítése már nehezebb ügy, de szerencsére erre is van megoldás, hiszen az ebéd házhoz rendelés egyszerű és praktikus! A Cityfood és a Vitálkonyha fogásaival az egészséges étkezés hosszú távon is fenntartható!