Héjában sült burgonya

Elérkezett az új esztendő, köszöntsük rögtön az egyik legnépszerűbb alapanyagunkkal, a burgonyával. A magyarok híresen sok krumplit fogyasztanak – imádjuk sütve, főzve, pürének elkészítve, mindenhogyan. Számos előnye van: elérhető az ára, laktat, és rengetegféleképpen variálható, nem csak ebéd, de kiadós reggeli vagy akár vacsora is főzhető belőle. A Cityfood most egy kevésbé elterjedt elkészítési módot mutat be olvasóinak, a héjában sült burgonyát, amit rendkívül egyszerű elkészíteni, és egy kis feltéttel felszolgálva remek meleg étel lehet a nap bármely szakában.

A tökéletes végeredmény eléréséhez nincs szükség különösebb főzőtudományra, csupán néhány apróságra kell odafigyelni. A héjában sült krumpli akkor van kész, ha a héj ropogósra sül, belül szépen megpuhul a belseje, és a közepe sem marad kemény. Ehhez a legfontosabb lépés a kiválasztás, ezért érdemes egyforma méretű krumplikat vásárolni. Ebben az elkészítési módban nem csomagoljuk őket fóliába, hanem csupaszon, a héjukba zárva sülnek meg a sütőben, hogy héjuk ropogós maradjon.

  1. A burgonyákat alaposan megmossuk, kicsit meg is dörzsöljük őket, hogy biztosan ne maradjon rajtuk szennyeződés, majd szárazra töröljük.
  2. A krumplikat egy villa segítségével megszurkáljuk, hogy a sülés közben keletkező gőz távozni tudjon belőlük.
  3. Egy kevés olajjal körbekenjük a burgonyákat, majd megszórjuk őket sóval. Az olaj segít a sónak a helyén maradni.
  4. A sütőt előmelegítjük, és 220 fokon légkeveréssel elkezdjük sütni a burgonyákat. Nem tepsibe sorakoztatjuk őket, hanem a sütő rácsára helyezzük, így könnyebben átsülnek. Hosszú idő, mire megsülnek, általában egy órát is igénybe vesz, de fél óra elteltével érdemes őket megfordítani.
  5. Ha elkészültek, egy konyharuha segítségével tányérra szedjük, majd felszeletelve, vagy kettőbe vágva tálaljuk.
  6. Egy kevés sóval még meghinthetjük a belsejüket, kínálhatunk mellé fűszervajat, sült szalonnát, megszórhatjuk sajttal és friss zöldségekkel. Nagyon jól illik mellé mindenféle mártogatós vagy öntet.

Egyszerű, mégis nagyszerű étel, érdemes egy próbát tenni vele. Vannak azonban olyan időszakok, amikor még erre sincs az embernek ideje. Ilyenkor nagy segítség, ha házhoz tud rendelni ebédet az egész család számára. A Cityfood az új esztendőben is várja kedves megrendelőit finomabbnál finomabb ételekkel!