A házi bodzaszörp nyomában

A nyár eleji bodzavirágzás nem csak a bodzavirágok pazar látványával és kellemes illatával varázsol el bennünket. Aki szeret nyáron hűsítő bodzaszörpöt kortyolgatni, annak itt az idő: most nyílik a bodzavirág, és a hiedelemmel ellentétben nem olyan nagy ördöngösség házi bodzaszörpöt készíteni belőle. Van azonban néhány dolog, amire feltétlenül ügyelni kell, lássuk, melyek ezek!

Az első és legfontosabb, hogy milyen a virágzat állapota. Egészséges és éppen virágzásban lévő bodzavirágot keressük! Mielőtt leszednénk, vizsgáljuk meg alaposan, hogy nincsenek-e rajta levéltetvek, ugyanis a bodzavirág édes zamatát ők is nagyon kedvelik. Nem jó megoldás, ha leszedjük a levéltetvekkel teli virágzatot, majd lemossuk róla őket, a szörpnek való virágzatot ugyanis tilos megmosni – megszabadulnánk az értékes virágportól is, ami szörpünk javát fogja adni. Ügyelni kell arra is, hogy hol helyezkedik el a bokor, amiről szedni fogjuk a virágot. Úttest mellett sok bodzabokor található, de nem szerencsés onnan szedni, mert a kipufogógázt szívó növények tele vannak káros anyagokkal. Falvakban, erdőkben, réteken keressük a tökéletes bokrot! Nem csak a levéltetvekre kell ügyelnünk, mert a kullancsok is nagyon szeretnek a bodzabokron pihenni, ezért használjunk kullancsirtót, és virágszedés után mindenképpen nézzük át magunkat, hogy nem került-e ránk egy-egy kullancs.

Mire lesz szükségünk? Egy nagy lábosra, csíramentesített zárható üvegekre, bodzavirágra, vízre, cukorra, kezeletlen (más néven bio) citromra, citromsavra és nátrium-benzoátra. A mennyiségek természetesen igény szerint módosíthatóak, de az arányokat tartsuk meg!

Hozzávalók:

35 db ernyős virágzatú bodzavirág, a szára nélkül
1 kávéskanál nátrium-benzoát
4 kg cukor
6 liter víz
7 db kezeletlen citrom (a leve és a héja is kelleni fog)
8 dkg citromsav

1 kg cukrot és 3 liter vizet felforralunk, belekarikázzuk a citromot, és beleszórjuk a bodzavirágokat. Egy éjszakán át állni hagyjuk. Másnap a megmaradt cukrot kissé megkaramellizáljuk, felöntjük vízzel, az így kapott sűrű szirupot kihűtjük, majd hozzáadjuk a citromsavat és a nátrium-benzoátot. Végezetül leszűrjük a szörpöt, és kiforrázott üvegekbe töltjük. A forró üvegeket jól bebugyoláljuk, kihűtjük (más néven száraz dunsztba tesszük), és már kész is a finom bodzaszörp!

A Cityfood kínálatában szereplő bármelyik fogás mellé kiváló kísérő a nyári melegben!