A legendás brassói aprópecsenye

Vajon tényleg Brassóból származik? Szaftosan az igazi, vagy inkább zsírjára sütve, a húst kissé megpirítva? Készülhet csirkéből is, vagy legyünk szigorúak, és csakis sertéshús kerüljön bele? Számos kérdés övezi a brassói aprópecsenyét, amely a Cityfood megrendelőinek kedvenc ételei közé tartozik. Olyannyira népszerű fogásunk, hogy egy külön cikket is szentelünk neki – lássuk, mi az igazság a brassói aprópecsenye háza háján!

A vasutas szakács

Ahogyan az szinte minden étel esetében lenni szokott, pontos eredete homályba burkolózik. Sokáig tartotta magát az elmélet, mely szerint Gróf Nándor 1948-ban gondolt egy egyszerűt, de nagyszerűt. A vonaton dolgozó vasutas szakács (merthogy akkoriban még létezett ez a mára kissé különösen csengő szakma), fogta a legegyszerűbb, keze ügyébe kerülő összetevőket, és gyorsan összedobott belőlük egy igazán fejedelmi ételt. Sertéshúst, méghozzá sertés-szüzet, burgonyát, fokhagymát és fekete borsot használt hozzá. No meg, persze némi sót, hiszen anélkül főzni szinte lehetetlen. Az étel ízlett az utasoknak, olyannyira, hogy a receptet elkérték, majd azok ismerősei is elkérték, és hamar meghódította az egész országot.

Egy régi recept Brassóból

Ennyivel akár le is zárhatnánk a történetet, de hogy olvasmányunk ne legyen ilyen kurta, említsünk meg egy másik elméletet is. A 2014-ben elhunyt mesterszakács, a legendás Dózsa György mesélte, hogy egyszer ihlet után kutatva rábukkant egy igen régi, 19. századi szakácskönyvre, melynek lapjain ott díszelgett egy recept: sovány marhahús, burgonya, fokhagyma, só és őrölt bors. Valamint Brassó városa. A hasonlóság tagadhatatlan, márpedig ha ez igaz, akkor mégsem Gróf Nándort illeti a feltalálónak járó dicsőség.

További variációk

De mint oly sok ételnél, a brassóinál is igaz, hogy ahány ház, annyi recept. Csáky Sándor szerint például egyáltalán nem is kell hozzá burgonya, ellenben gomba, paradicsom, tarhonya, vörösbor annál inkább, egyébként pedig bélszínből készüljön, csakis abból. Pethő Gyula úgy vélte, hogy vétek a burgonyát sütni, inkább főzzük meg, az a biztos. Papp Endre szerint pedig mindenki hamisat állít, a brassói márpedig az övé, és a krumplit nem sütjük, nem főzzük, hanem reszeljük. Valamint szalonna, zöldpaprika és zöldborsó is kerüljön bele, hiszen egészség és változatosság is van a világon.

Kicsit összezavarodott? Aggodalomra semmi ok, a Cityfood nem ennyire szigorú, mi alkalmazkodunk megrendelőink ízléséhez. Mi készítjük sertésből és szárnyasból is, szaftosan, kockára vágott, sültburgonyával. Sőt mi több, még savanyúságot is ajánlunk mellé, és persze egy finom desszertet utána. Rendelje tőlünk házhoz, jó étvágyat kívánunk hozzá!