Érdekességek a sóról

A só nélkülözhetetlen összetevője legtöbb ételünknek, a világ minden táján az egyik legfontosabb alapanyag a konyhában. Sok fogás, de főként a húsok elkészítése elképzelhetetlen nélküle. Ínségesebb időkben előfordult, hogy hiánycikké vált, de manapság szerencsére mindenki számára elérhető, teljesen hétköznapi alapanyag, és gyakorlatilag korlátlan mennyiségben beszerezhető. A Cityfood e heti cikke a sóról szól, tartson velünk, tanuljunk együtt ma is valami újat!

  • Az ajánlott napi sóbevitelről megoszlanak a vélemények, de az biztos, hogy egy átlagos ember az ajánlott mennyiségénél többet fogyaszt éves szinten. A legsósabban étkező nemzet az indiai, akik nem csak a sósságban, hanem az erős fűszerezésben is élen járnak.
  • A szakemberek szerint a megszokott sómennyiséget már nehéz csökkenteni, mert a szervezetünk hozzászokik az erőteljes ízhez, és azt fogja kívánni. A legjobb, ha már kisgyermekkorban kevesebb sóval készítjük a gyerekek ételét, így nagyobb esély van rá, hogy felnőttként is sószegényebben étkezzenek.
  • A tengeri só egészségesebb az asztali sónál, de csak ha mértékkel használjuk.
  • Kevesen tudják, hogy a só kontrollált mennyiségben nem csak hasznos, de szükséges is az emberi szervezet számára. Megkönnyíti az oxigénszállítást, és segíti a tápanyagok felszívódását, illetve támogatja izmaink egészséges működését.
  • A világ összes sómennyiségének csupán négy százaléka kerül élelmiszeripari felhasználásra. A só a kén után a második legfontosabb elem, használják az üveggyártás során, a kozmetikai iparban, de még a lőszergyártásban is.
  • A só az egyik legősibb tartósítószer. A magas sókoncentráció gátolja a mikroorganizmusok szaporodását, ezért élelmiszerek tartósítására remekül használható.
  • Létezik rózsaszín és fekete só is, mindkettőt a vas-oxid teszi színessé. Ízük és sósságuk kicsit eltérő, a fekete só jellegzetes íze miatt igazai gourmet sóként tartják számon.
  • A só fertőtleníti a szájüregünket. Ha evés után sós vízzel öblítjük ki a szánkat, az elpusztítja az ott megbúvó baktériumokat, nem véletlenül fontos alapanyaga a só a fogkrémeknek is.

Só nélkül nincs főzés, főzés nélkül pedig nincs egészséges táplálkozás. Hacsak nem rendel házhoz magának finom meleg ételt minden napra. Így a szabadsága azzal telhet, amivel csak szeretné, és az egészséges étkezésről sem kell lemondania. Cityfood – finom ételek, megfizethető árak, házhoz szállítás, tegyen egy próbát velünk!