Coq au vin – vörösboros kakasragu recept

Egy igazi klasszikus, francia étel, melyet nem mindenki készít kakasból, viszont garantáltan mindenki imád, aki megkóstolja. Vörösboros ragu, szaftos hús, zöldségek és a sok-sok hozzávaló miatt meglehetősen gazdag ízvilág – erre nehéz nemet mondani. Az eredeti recept kakashúsra van kitalálva, hiszen maga az elkészítési eljárás kiválóan alkalmas a rágósabb húsokhoz is, mint amilyen a kakas combja, a hosszú párolási és főzési idő alatt ugyanis bármilyen hús megpuhul. Manapság azonban gyakran tyúkból vagy csirkéből készítik, azzal is kiválóan működik a recept, ám ez esetben figyelembe kell venni, hogy a tyúk húsa puhább, így kevesebb ideig kell rotyogtatni.

Hozzávalók:

  • 1,5 kg csirke- vagy kakascomb
  • 1 marék finomliszt
  • 125 g vaj
  • 2 ek olívaolaj
  • 20 dkg húsos szalonna
  • 50 dkg csiperkegomba
  • 75 ml brandy
  • 1 db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg sárgarépa
  • 3 dkg paradicsomszósz
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • cukor ízlés szerint
  • 2 db babérlevél
  • 6 szál kakukkfű
  • 3 dl száraz vörösbor
  • 10 dkg gyöngyhagyma
  • 4 dl alaplé

A combot megtisztítjuk, megmossuk, kissé megtöröljük konyhai papírtörlővel, majd megforgatjuk a lisztben. Egy serpenyőbe tesszük az olajat és 50 gramm vajat, megpirítjuk benne a kockára vágott szalonnát, majd egy szűrőkanállal kiszedjük a szalonnát, és félretesszük. A megmaradt zsiradékon megpirítjuk a durvára szelt gombát, só nélkül, majd a gombát is kiszedjük és félretesszük. A zsiradékhoz adjuk a maradék vajat (2 evőkanálnyit kiveszünk belőle, ez majd később fog kelleni) és megpirítjuk rajta a combokat. Ha mindkét oldaluk lepirult, kiszedjük őket, és a ragut meglocsoljuk a brandyvel. A zsiradékhoz adjuk a felszeletelt vöröshagymát, fokhagymát, az egészben hagyott gyöngyhagymát és a durvára vágott sárgarépát. Kissé lepirítjuk az elegyet. A ragut sózzuk, borsozzuk, egy kevés cukorral meghintjük, majd hozzáadjuk a babérlevelet és a kakukkfüvet. Hozzáöntjük a vörösbort és a paradicsomszószt, majd egy darabig így főzzük – eközben veszít nedvességtartalmából.

Végezetül beleszórjuk a félretett lepirított szalonnát, gombát, majd egy keverés után egy tepsibe öntjük, és a tetejére fektetjük a combokat. Felöntjük az alaplével, a combokra helyezzük a maradék vajdarabot, és lefedve, 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk fél órára a csirkecombokat, ha pedig kakascombbal készítjük ezt a remek fogást, akkor a sütési idő egy óra. Amikor elkészül, forrón tálaljuk!

Önnek is jólesne most egy finom szaftos hús? Ha csak az idő az akadálya, ne aggódjon, a Cityfood kínálatában biztosan megtalálja kedvenc húsos fogásait! Rendelje tőlünk házhoz jövő heti ebédjét, így marad ideje egy kis lazulásra!