Illatos sült cékla

A fogyókúrázók talán legnagyobb kihívása, hogy elkerüljék az egyhangúságot, és hétről hétre találjanak maguknak olyan ételeket, amelyeknek alacsony a kalóriatartalmuk, mégis kellő mennyiségű vitaminhoz, ásványianyaghoz és energiához juttatják a szervezetet. A sült húsok szinte minden fogyókúrának fontos elemei, de nem mindenki szereti őket köret nélkül fogyasztani. A friss saláták mellett a sült zöldségek is kiváló, kalóriaszegény köretek, akár vegyesen, egy tepsibe dobálva megsütve, akár önmagukban fogyasztva. A Cityfood most egy kifejezetten olcsó, mégis magas energia- és vitamintartalmú köretet mutat be olvasóinak. E heti cikkünk főszereplője a sült cékla naranccsal és szezámmaggal, valamint egy kis kakukkfűvel, amitől az egész lakás illatozni fog, miközben elkészítjük!

Hozzávalók:

  • 50 dkg cékla
  • 1 narancs kifacsart leve
  • 1 ek méz
  • 2 ek extraszűz olívaolaj
  • 1 ek balzsamecet
  • 1 tk só
  • frissen őrölt bors
  • 1 tk kakukkfű
  • 3 ek szezámmag

A céklát megmossuk, meghámozzuk, majd ujjnyi hasábokra szeljük. A narancs levét kifacsarjuk, elkeverjük a mézzel, az olívaolajjal és a balzsamecettel. Beleszórjuk a sót, teszünk bele frissen őrölt feketeborsot és egy kevés kakukkfüvet. Az öntetet a hasábokra szelt céklára öntjük, majd összekeverjük vele. A sütőt előmelegítjük, sütőpapírral bélelt, nagyméretű tepsibe tesszük a zöldséget, és megszórjuk a szezámmaggal. Alufóliával lefedjük, húsz percig azzal sütjük, hogy meg tudjon puhulni a cékla, majd a fóliát levéve még további negyed órát pirítjuk. Ez idő alatt karamellizálódik a mézes öntet, és különleges ízt ad a sült zöldségnek. Forrón tálaljuk, legjobban friss leveles zöldsaláta és sült hús illik mellé.

Nem csak fogyókúrázóknak ajánljuk ezt a finom zöldségköretet, hanem mindenkinek, akinek fontos a saját egészsége. A cékla kifejezetten sok vasat tartalmaz, amire nagy szüksége van az emberi szervezetnek, éppen ezért érdemes rendszeresen beiktatni étrendünkbe. Ha Önnek éppen a rendszeresség biztosítása okoz gondot, kérjen segítséget a Cityfoodtól, tőlünk házhoz rendelheti az ebédjét minden nap, így nem kell a főzéssel bajlódnia. Ételfutáraink minden hétköznap kora hajnaltól szolgálatban vannak, hogy minden kedves megrendelőnknek házhoz szállítsák az aznapi ebédet.