Cukkini, a nyár sztárzöldsége

A cukkini igazi nyári idényzöldség. Bár messziről érkezett változatát egész évben megvásárolhatjuk a boltokban, a hazai, friss zöldségnél nincs ízletesebb és egészségesebb. A rántott cukkini elmaradhatatlan nyári csemege. Ez a sokoldalú tökféle kedveli hazánk éghajlatát, így akár saját kiskertünkben is termeszthetjük. Kevés gondozást igényel, igazán hálás növény, bő terméssel örvendezteti meg ültetőjét. A Cityfood e heti cikke a cukkiniről szól, összegyűjtöttük, mit érdemes tudni róla!

Származása és nemesítése

A tökfélék családjába tartozó növény Amerikában őshonos, ám Európába érkezve hamar elterjedt. Nemesítésében fontos szerepet játszott az olaszok hozzáértése, így az eredetileg kissé kesernyés ízű tökből olyan növényt nemesítettek, ami már nem tartalmaz keserűanyagot. Az egyik legszélesebb körben termesztett nyári kultúrnövény, amely hazánkban az 1970-es évek után vált népszerűvé, valamelyest kiszorítva a hazai, hagyományos főzőtököt.

Cukkinit minden kertbe!

A cukkini meglehetősen nagy helyigényű növény, hosszú indákat növeszt, majd azokon hozza virágait, terméseit. Fel lehet futtatni, így a támrendszer segít a terhelés csökkentésében, egy tő ugyanis egyszerre sok termést hoz, és gyors tempóban növeli őket. A cukkini kedveli a vizet és a tápanyagdús, trágyázott földet. A fagyra érzékeny, ezért ki kell várni a vetéssel a tavaszi hónapokat.

Sokoldalú felhasználási lehetőségek

A zsenge tökféle nagy előnye, hogy nagyon sokféle módon elkészíthető. A legtipikusabb nyári étel a grillezett és a rántott cukkini, de készülhet belőle krémleves, főzelék, töltött cukkini, párolt zöldség, sőt, akár savanyítva is eltehetjük télire. A cukkini az uborkához hasonlóan kovászolható is. Létezik kifejezetten saláta cukkini, amit nem szükséges hőkezelni, nyersen is hozzáadhatjuk a vegyes salátához. Semleges íze miatt még édes, kevert süteményekbe is kerülhet.

A Cityfood étlapján állandó szereplő a rántott cukkini, de más ételekben is találkozhatnak vele megrendelőink, hiszen alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrát támogató fogásainkba is remekül illik. Rendeljen finom ételeket házhoz a Cityfoodtól, teremtsen önmagának egy kis szabadidőt a nyárra!