Hogyan készül a káposztás cvekedli?

Hogyan készül a káposztás cvekedli?

Sósan, őrölt borssal gazdagon megszórva, vagy édesen, porcukorral tálalva? Érdekes lenne szavazást indítani ez ügyben, hiszen sokan vannak, aki sósan szeretik a káposztás tésztát, míg mások édesen. Vajon kik lehetnek többségben? Ami biztos, hogy egyszerűen nagyszerű ételről van szó, aminek elmaradhatatlan alkotóeleme a cvekedli, azaz a kocka formára vágott száraztészta.

Hozzávalók:
5 dl napraforgó olaj
1 kg fehér fejeskáposzta
50 dkg kockatészta
1 tk só
1 tk (frissen) őrölt bors

A káposzta külső leveleit eltávolítjuk, hogy csak a szép egészségesek maradjanak meg. A torzsáját kivágjuk, a káposztát négy részre vágjuk, majd a leveleket lereszeljük egy nagyobb lyukú reszelőn. Megsózzuk, állni hagyjuk negyed órát, majd alaposan kinyomkodjuk a levét. Egy nagyméretű, teflonnal bevont serpenyőbe öntjük az olajat, rátesszük a kinyomkodott káposztát, és fedő alatt puhára pároljuk. Megszórjuk az őrölt borssal – ha lehetőségünk van frissen őröltet használni, azzal lesz a legfinomabb. A tészta főzővizének bőségesen engedünk vizet, majd a forrásban lévő vízbe dobjuk a tésztát és egy evőkanál sót. Ne főzzük túl a tésztát, a fogkeményre főzött tészta az igazi, ehhez hívjuk segítségül a csomagoláson található főzési időt és egy stoppert, mert bizony egy perc eltérés is számít ilyenkor. Ha a tészta megfőtt, szűrjük le, majd keverjük össze alaposan a káposztával. Aki sósan szereti, tehet még a tetejére plusz borsot, aki pedig édesen, az megszórhatja porcukorral. A pároláshoz használt só és bors a cukorral együtt igen különleges ízt kölcsönöz az ételnek. Frissen találva az igazi!
Ön is szereti a káposztás cvekedlit, de a 2019-es év sem hozott több szabadidőt? Szerencsére van megoldás, a Cityfood készséggel áll megrendelői rendelkezésére, mindig friss és ízletes ételeket szállítva az Önök otthonába. Keresse folyamatosan bővülő étlapunkat, melyen az új, izgalmas ízek mellett az ilyen jól bevált klasszikusok is helyet kapnak!