Különleges kovászos uborka

Nincs nyár kovászos uborka nélkül, ahogyan fagyi, dinnye és jéghideg limonádé nélkül sem telhetnek el a forró napok. A kovászos uborka finom és hűsítő, a meleg napokon kellemesen megnyugtatja felhevült testünket, gyomrunkat. Kiváló kísérője a nehezebb ételeknek, melyekkel meggyűlhet a bajunk a nyári forróságban. Sőt, aki szereti az extrém ételeket, készíthet rántott kovászos uborkát is, ami igazi különleges nyári ebédje lehet a családnak.

Hogy mitől különleges az a kovászos uborka recept, amelyet most a Cityfood megoszt kedves olvasóival? A kovászos uborka hagyományosan kenyérrel készül, a nagyméretű üveg tetejére kenyérszeletet, esetleg egy fél zsömlét szokás tenni, ez segít az uborkának az erjedésben. Sokan gondolják úgy, hogy kenyér nélkül nincs is kovászos uborka, ám ez nem igaz. Kenyérmentes, sőt teljesen lisztmentes kovászos uborka is létezik, az eredmény pedig ugyanolyan finom, sőt, az így készített uborka hosszú ideig roppanós marad. Hűtőszekrénybe téve sokáig eláll, és mindössze 3-4 forró napra van szüksége ahhoz, hogy elkészüljön.

Hozzávalók:

  • 3 kg apró uborka
  • 3 liter víz
  • 2 ek só
  • 2 nagy csokor kapor
  • 1 fej fokhagyma

Az uborkákat alaposan lemossuk, egy kefével átsikáljuk őket, majd mindkét végüket levágjuk. Egyik oldalukon bevagdossuk őket, keresztben. Megpucoljuk a fokhagymát. A hideg vízben feloldjuk a sót. Fontos, hogy nagyon sós legyen a víz, ezt ellenőrizhetjük is egy kóstolással, és ha nem érezzük túl sósnak, még tehetünk bele egy kicsit.

Az uborkákat egy tiszta, nagyméretű üvegbe jó szorosan bedugdossuk, az a jó, ha a végén az az ujjunk sem fér be közéjük. Azután rászórjuk a fokhagyma gerezdeket, majd a tetejére helyezzük a megmosott kaprot, és leöntjük a sós vízzel. Kitesszük a tűző napra az üveget, és lefedjük. Minden nap ellenőrizzük, és ha szükséges, pótoljuk a vizet. Három, de inkább négy nap alatt elkészül a forró napsütésben. Akkor leszűrjük és hűtőbe tesszük, fontos, hogy a levével együtt tegyük el, így hosszú ideig eláll még a hűtőszekrényben.

Ön is megkívánta a kovászos uborkát? Mit enne mellé szívesen, egy finom sültet, netán pörköltet nokedlivel, esetleg egy jó rakott krumplit? Mindegyik melósnak tűnik, és nincs kedve a nyarat is főzéssel tölteni? Higgye el, nincs ezzel egyedül, ám a Cityfood tudja a megoldást. Rendelje ételét házhoz és spórolja meg a főzéssel töltött időt, legalább nyáron pihenjen egy kicsit. Ebéd házhoz szállítás, ennyi luxus mindenkinek jár!