Limonádét mindenkinek!

  • |

Hivatalosan is beköszöntött a limonádék időszaka. Epres, áfonyás, mangós, dinnyés, mentás, szénsavas vagy mentes, édesítőszerrel vagy cukorral, három deciliter vagy rögtön egy egész kancsónyi, jéggel vagy csak simán behűtve? Bizony, ezek még csak az első kérdések, hiszen számtalan módon el lehet elkészíteni a nyár kedvenc italát. Tartson a Cityfooddal, ha Ön is limonádérajongó, és szívesen olvasna róla néhány érdekességet!

Az első édes citromos ital

A citrom Kínából, Indiából és Mianmarból származik, ezért nyugodtan feltételezhetjük, hogy az édesített citromos víz valamilyen formáját először az ókori Távol-Keleten készítették el. De az italról a legkorábbi írásos feljegyzés Egyiptomból származik, ahol az egyiptomiak citromlé, cukor és víz keverékéből állították össze népszerű italukat.

Párizsi debütálás
1630 augusztus 20-án Párizsban mutatták be először a citromléből, mézből és szénsavas vízből készült italt. Akkora sikere lett, hogy gyorsan ki is kellett találni az árusítás praktikus módját. Az utcai árusok a hátukra rögzítették a tartályokat, és sétálás közben kínálták a járókelőknek a limonádét kis poharakban.

Rendben, limonádét, de milyet?

A limonádé szó mást és mást jelent tájegységeként. Észak-Amerikában és Indiában a limonádé a víz, a cukor és a frissen facsart citromlé keveréke. Angliában, Írországban, Ausztráliában vagy Új-Zélandon buborékok is járnak az italhoz, és gyakran a citrom mellett lime is kerül bele. Nálunk nincs egységes recept, ahány kávézó vagy étterem, annyiféle módon készül a frissítő ital.

A nyári varázsital

A limonádé mint varázsital? Bizony egy forró nyári napon jólesik minden, ami hideg, de valamiért mégis különösen frissítően tud hatni egy pohár hideg limonádé az emberre. Ennek oka, hogy a savanyú ízek stimulálják a nyálmirigyünket, így a szájszárazság megszűnik, és hosszabban kitart a szomjúságmentes érzés.

Bizarr limonádédiéta

Elég különösen hangzik, ugyanis a limonádé alapvető összetevője a cukor, ami fogyókúra esetén kifejezetten ellenjavallott. Mégis létezik limonádékúra, amiről azt tartják, hogy méregteleníti a szervezetet, és beindítja a fogyást. Hát, első hallásra nem tűnik túl egészségesnek, de láttunk már jó néhány fura fogyókúrás ötletet!

 

A vacsora vagy az ebéd mellé lepje meg szeretteit egy finom limonádéval, biztosan hálásak lesznek érte. Ha gondot okoz, hogy mi kerüljön az asztalra, ami egészséges, változatos, finom és friss, akkor jusson eszébe a Cityfood. Tőlünk minőségi ebédet rendelhet az egész család számára! Ételeinket házhoz visszük, így időt és energiát spórolunk meg kedves megrendelőinknek.