Mangó

  • |

A mangó az egyik legfinomabb egzotikus gyümölcs, de sajnos csak messzi földön terem meg, ezért nagyon nehéz hazánkban pont jó állagú gyümölcsöt kifogni, amelyik nem éretlen zöld és nem is rothadt, hanem pont a megfelelő érési fázisban van. Az érett mangó ugyanis édes, zamatos, lédús, és tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Tartson a Cityfooddal, ismerjük meg közelebbről ezt a finom, egzotikus gyümölcsöt!

Az indiaiak szent fája

A mangó a szappanfavirágúak rendjébe sorolt különleges faféle, melynek édes termése a mangó gyümölcs. A mangófa igen termetesre megnő, akár a húsz métert is elérheti egy-egy példánya. Őshazája India, ahol a helyiek szent faként tartják számon. Indiából a portugálok vitték el Afrikába, majd a 18. században európai utazók beszámolói alapján vált ismertté Európában. Mára világszerte elérhető a bevásárlóközpontokban, noha ára igen magas.

Termesztése

A mangónak meleg időre, viszonylag sok csapadékra és megfelelő talajra van szüksége ahhoz, hogy termőre tudjon fordulni. Ültetés után négy-hat évvel kezd teremni, és ha jó helye van, gazdag terméssel ajándékozza meg a gazdákat. Sokáig magról szaporították, de ma már szemzéssel és oltással is szokták. Nyár végén, ősszel érik be a narancssárgás-pirosas gyümölcs, melynek alakja ovális, és teljesen érett állapotban nem csak illatos és zamatos, de finom lédús is.

A szellem szimbóluma

A távol-keleti kultúra a mangót különleges gyümölcsként kezeli, a szellem szimbólumának tartják. Az esküvői étrendben kiemelt szerepe van, úgy hiszik, hogy a mangó segít az ifjú párnak a gyermekáldás mihamarabbi létrejöttében.

Testnek és léleknek egyaránt hasznos

A távol-keleti emberek nem csak lélektani hatása miatt kedvelik a mangót, de számos pozitív élettani hatásról is beszámolnak. Amellett, hogy rengeteg vitamin és ásványi anyag található benne, hatékony gyomornyugtató és emésztést segítő hatással rendelkezik. Ha túlettük magunkat, és éppen van kéznél egy mangó, sokat segíthet rajtunk annak elfogyasztása. Emellett segíti a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket, csökkenti a vér koleszterinszintjét, és rákmegelőző hatást tulajdonítanak neki.

 

Ön is szereti a mangót, meg is van mit fog enni tízóraira, de az ebéd még nincs kitalálva? Ha sok a munka, otthon az egész család, és a ház is szalad, ne essen kétségbe, inkább bízza a főzést a Cityfood szakácsaira! Finom és teljes értékű ebéd házhoz szállítással, megfizethető áron – ez a Cityfood ajánlata! Éljen vele, keresse weboldalunkat bizalommal!