Török paradicsom, avagy az ördög tojása
Török paradicsom, tojásgyümölcs, padlizsán – utóbbi biztosan ismerősen cseng mindenki számára, hiszen az elmúlt években kifejezetten népszerű zöldség lett hazánkban. Ez a dekoratív megjelenésű, mélylila színű termés nem csak szép, de hasznos is, sokoldalúan felhasználható és egészséges alapanyag. Mivel épp szezonja van, a Cityfood egy külön cikket szentel neki. Érdemes elindulni és vadászni a piacokon, zöldségárusoknál. Cikkünkből kiderül, honnan származik, és milyen kalandos utat járt be, mire hazánk egyik kedvelt alapanyagává vált!
A padlizsán őshazája
A padlizsán őshazája Dél-Ázsia, ahol évezredek óta termesztik, onnan terjedt el fokozatosan a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, míg az arabok közvetítésével Európába került. A fennmaradt régészeti leletek tanúsága szerint már az ókori civilizációkban is termesztették. Európában a padlizsán a középkorban jelent meg, de kezdetben bizalmatlanul fogadták, sokan mérgezőnek hitték, és az „ördög tojásának” nevezték. Sötétlila színe és kesernyés íze is hozzájárulhatott a bizalmatlansághoz, ez utóbbi akkor fordul elő, ha nem jól van elkészítve.
Reneszánsz, a nagy felfedezések kora
Mint tudjuk, a reneszánsz korában számos nagy felfedezést tettek, és úgy tűnik, hogy a padlizsán is kapott egy újabb esélyt, hogy a szegények eledelétől eljusson a gazdagok ebédlőasztaláig. Ebben az időben fedezték fel sokoldalúságát, fokozatosan egyre népszerűbb lett, míg végül az olaszok és az indiaiak igazi padlizsánrajongók lettek.
A padlizsán Magyarországon
Magyarországon a padlizsán a török hódoltság idején terjedt el, innen ered a „török paradicsom” elnevezés is. Kezdetben csak a dél-magyarországi területeken ismerték, majd fokozatosan meghonosodott az egész országban. Töltve vagy grillezve, krémlevesnek elkészítve, tésztára feltétként vagy épp szendvicskrémnek – mára mindenhogyan szeretjük.
Fajtái és felhasználása
A padlizsánnak számos fajtája létezik, amelyek alakjukban, színükben és méretükben is eltérnek. A legelterjedtebb a hosszúkás, lila színű, de léteznek gömbölyű, fehér, sárga vagy akár csíkos változatok is. A titok mindegyiknél ugyanaz: félbe kell vágni, és még nyersen be kell sózni, hogy kiengedje levét, csak ezután érdemes nekiállni az elkészítésnek, így az eredmény nem lesz keserű.
Önnek melyik a kedvenc padlizsános fogása? A Cityfood Vitálkonyha menüjének állandó szereplője ez az értékes zöldség, hiszen tele van tápanyaggal, emellett pedig alacsony a kalóriatartalma, tehát kiváló választás egészségtudatosan étkező megrendelőink számára. Cityfood Vitálkonyha – fő az egészség! Rendelje meg és futárunk házhoz viszi Önnek az egészséges ebédet!