Négy egészséges köret rizs helyett

Vannak ételek, melyek elképzelhetetlenek lennének rizs nélkül, ilyen például a rakott kelkáposzta, a rizottó, a sushi vagy éppen a tejberizs. Szeretjük a rizst, mert sokféle ételbe felhasználható, elérhető árú, laktató és gyorsan finom köret készíthető belőle, nem csoda, hogy számos kultúra alapélelmiszere. De mint mindent, a rizst is meg lehet unni egy idő után, ráadásul, aki fogyókúrázik, annak nem javasolt nagy mennyiségű rizst fogyasztania. Mit tehetünk ilyen esetben, mivel helyettesíthető ez a népszerű köret? Ennek járt most utána a Cityfood.

Quinoa

A quinoa a rizs magasabb fehérjetartalmú alternatívája, és nagy előnye, hogy teljes kiőrlésű, ezért több benne a fitotápanyag, a fehérje, a rost és az antioxidáns. Ezenkívül jó vas-, folsav- és magnéziumforrás. Azok számára, akiknek kerülniük kell a glutént, a Dél-Amerikából származó quinoa nagyszerű választás, hiszen nemcsak egészséges, hanem kimondottan finom is.

Karfiolrizs

A hagyományos rizs nagyszerű és alacsony kalóriatartalmú alternatívája a karfiolrizs. Zöldség lévén tele van antioxidánsokkal, fitotápanyagokkal és rostokkal. Kifejezetten hasznos azok számára, akik szigorú fogyókúrát folytatnak, és a cukorbetegeknek, akiknek oda kell figyelniük a szénhidrátbevitelre.

Brokkolirizs

A brokkolirizs ízben és állagban nagyon hasonlít a karfiolrizshez, hiszen rokon növényekről van szó. A brokkoli keresztes virágú zöldség, telis-tele antioxidánsokkal, ezért aki rendszeresen fogyasztja, annak szervezete könnyebben küzd meg a betegségekkel. Nagyszerűen illik húsok, szószok mellé, de grillezett zöldségekkel is tálalhatjuk.

Aprított fehérkáposzta

Egy aprítógép vagy konyhai reszelő segítségével könnyedén tudunk olyan apró káposzta forgácsokat előállítani, melyek kinézetre nagyon hasonlítanak a rizshez. Természetesen az ízük teljesen más, de vannak ételek, melyekhez kifejezetten jól illik a káposzta köretként. Nincs más dolgunk, mint felaprítani, majd egy kis olajon addig pirítani, amíg meg nem puhul.

 

Természetesen aki mértékkel fogyaszt hagyományos rizst, annak nincs mitől tartania, hiszen az egészséges táplálkozás legfontosabb szabálya, hogy étrendünk változatos maradjon. Azok számára akik szeretnének finom és egészséges ételeket enni, de nincs idejük a főzésre, kiváló választás az ebéd házhoz rendelés. A Cityfood étlapján minden hétköznap legalább 50 különböző fogás szerepel – válogasson bőséges kínálatunkból!