Miért együnk olajos halakat?

Magyarországon a halfogyasztás messze elmarad a világátlagtól, ami bizonyos szempontból érthető, hiszen azon országok közé tartozunk, amelyek nem rendelkeznek tengerparttal. A tengernélküliség azonban önmagában nem elég indok, hiszen a szomszédos, tengerektől szintén elvágott Ausztriában átlagosan 2,5-szer annyi halat fogyasztanak az emberek, mint nálunk. Hogy a magyar lakosság általánosan nem túl jó egészségi állapota összefügg-e a kevés elfogyasztott hallal, azt nem lehet egyértelműen megállapítani, az azonban biztos, hogy a hal rendkívül egészséges táplálék, az olajos halak pedig számtalan, pozitív élettani hatással bírnak.

Melyek azok az olajos halak?

Egyes halfajták húsa, mint amilyen a lazac, a hering, a makréla, a szardínia és a tonhal, akár 30%-ban is tartalmazhat bizonyos olajakat, szemben azokkal a halfajtákkal, amelyeknél az olaj főleg a májban koncentrálódik. Az olajos halak közös vonása, hogy a nyílttengeriek, de nem a tengerfenék közelében élnek. Emellett szervezetük nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavat is, márpedig az omega-3 többek között javítja a szem látóhártyájának hatékonyságát, valamint az agy- és idegsejtek működését is. Továbbá erősíti az immunrendszert, csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát, megakadályozza az ekcémát és a hajhullást, valamint a koraszülés esélyét is csökkenti. Sőt, a legújabb kutatások szerint agyvérzés is kisebb valószínűséggel fordul elő azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak olajos halakat.

Mennyi az ideális halfogyasztás?

Szakértők heti két adag hal elfogyasztását javasolják, amelyből az egyik olajos hal. Egy adag hal nagyjából 140 grammnak megfelelő mennyiség. Fontos megjegyezni, hogy mint mindenben, itt is érdemes mértékletesnek lenni, ugyanis nem leszünk automatikusan annál egészségesebbek, minél több halat eszünk. Az olajos halak ugyanis olyan szennyeződéseket tartalmazhatnak, amelyek nagy mennyiségben már károsak lehetnek az egészségre, ezért heti két adagnál több elfogyasztása nem javasolt.

 

Szeretne egészségesebben étkezni, több halat fogyasztani? A Cityfoodra ebben is számíthat, étlapunkon ugyanis minden nap szerepelnek halételek. Tengeri halak, harcsa, lazac, hekk, tonhalfilé – bármelyiket választja, futárunk házhoz viszi ebédjét! Egészséges, finom, megfizethető fogások a Cityfood konyhájáról!