Pisztácia, te drága!

  • |

És még milyen drága! Sok más olajos maghoz hasonlóan a pisztácia ára is az egekben jár évek óta, ezért csak kevesen jutnak hozzá, pedig rendkívül egészséges és sokoldalúan felhasználható élelmiszer. Sajnos az árát mi sem tudjuk lejjebb vinni, de azért érdemes szót ejtenünk erről az egészséges nassolnivalóról. Tartson ismét a Cityfooddal, ismerje meg közelebbről a pisztáciát!

 

Mi fán terem?

Bizony fán terem, mégpedig jókora fürtökben. A pisztáciafa a szömörcefélék családjába tartozó faféle, melynek ágain hosszú dús fürtökben lógnak a kis csonthéjas magok. Magról kelő növény, amit jó vízelvezetésű talajba kell ültetni, meleget, sok napot és gondoskodást igényel. Termesztik a Földköz-tenger egyes vidékein, a Kanári-szigeteken, Közép Ázsiában és Észak-Amerikában. A pisztácia termesztéséhez sok idő és türelem kell, ugyanis lassan növő fafajta, 5-8 év alatt fordul termőre, és 15 évbe is beletelhet, hogy le tudjunk szüretelni egy pisztáciafát. Plusz nehézség, hogy a beporzáshoz szükség van egy nőivarú és egy hímivarú fára is, máskülönben hiába várjuk a termést. Gyakran csak kétévente terem a fa, és a magokat sérülékenységük miatt kézzel kell szüretelni és válogatni. Mindezek miatt ilyen magas az ára.

 

Boldog dió és mosolygós pisztácia

Helyes kis becenevek, melyeket az őshonos területein kapott a pisztácia. Iránban mosolygó pisztáciának hívják, mert a szétnyílt maghéj egy mosolygó arcra emlékezteti az ott élőket. A boldog dió szintén kedves elnevezés, melyet Kínában kapott ez az értékes magféle. Haszna is van annak, hogy ki van nyílva kissé a héj, egyrészt, mert e nélkül nagyon nehéz lenne szétnyitnunk a magokat, másrészt, mert amint elkezd kinyílni a fán a mag, onnantól kezdhetik szüretelni, de csakis kézzel.

 

Nagyon egészséges!

A pisztácia kifejezetten egészséges, és bár az ára nagyon magas, cserébe legalább nem kell attól tartanunk, hogy fogyasztásával rosszat teszünk szervezetünknek. Tartalmaz telítetlen zsírsavakat, alacsony a kalóriatartalma, és sok benne a fehérje. Számos antioxidánst tartalmaz, ami segít szervezetünknek megőrizni természetes ellenálló képességét.

 

Hogyan fogyasszuk?

Önmagában a sózott magok is nagyon finomak, de nagyon jól illik édes süteményekbe, krémekbe, pohárkrémekbe. Saláták kiváló kiegészítője, egy félmaréknyit szórjunk kedvenc salátánk tetejére, és nemcsak egészségesebb, hanem táplálóbb is lesz ebédünk. Beletehetjük akár a panírmorzsába is, különleges aromát kölcsönözve ezzel a rántott húsnak.

 

Ön is szeret napközben két étkezés között nassolni valamit? Ha így van, engedjen meg magának egy kis luxust, és lepje meg önmagát egy maréknyi pisztáciával. Ha pedig még több megengedhető luxusra vágyik, válassza az ebéd házhoz rendelést és a Cityfoodot. Velünk mindig jól jár!