ackee gyümölcs

Mérgező, mégis ehető?

  • |

Ijesztően hangzik, és valóban az is, ha egy étel egyszerre ehető és mérgező. Hogyan lehetséges mindez? Vannak olyan növények és állatok, melyeknek csak bizonyos részei ehetőek, és nagyon kell vigyázni az elkészítésük során, hogy megfelelően történjen a főzési eljárás, és csak az ehető részek kerüljenek felhasználásra. A Cityfood ezen a héten egy izgalmas kalandra invitálja kedves olvasóit, sorra veszünk néhány veszélyes alapanyagot. Tartson velünk, tudja meg, mitől veszélyesek ezek a különlegességek.

Fugu
Nem sok esélye van a magyar embernek gömbhallal találkozni, de azért nem árt, ha tudunk a veszélyeiről. A japán gömbhal bizony rendkívül mérgező, egyetlen példánnyal meg lehetne ölni akár harminc embert is. Az állat testrészeiben olyan anyag található, ami lebénítja az ember idegrendszerét, ennek következtében leáll a légzés, a szívverés, és végül beáll a halál. Csak a tiszta halhúsból készíthető étel, amit azonban nem csinálhat bárki, külön engedély és sok éves gyakorlat kell hozzá. Ráadásul nagyon drága is a belőle készült fogás, hiszen igazi különlegességről van szó.

Ackee
Ez egy különleges gyümölcs, Jamaicában annyira népszerű, hogy nemzeti gyümölcsükké is választották. Rendkívül mérgező, az éretlen gyümölcstől kómába lehet esni, nagyon erős gyomormérgezést okoz, sőt, akár halálos is lehet, ha nem megfelelő állapotában eszünk meg egy gyümölcsöt. Amikor azonban teljesen érett, és magától szétnyílik, kockázatmentesen fogyasztható.

Bodza
Hogy valami közelebbi növényt említsünk, beszéljünk most a hazánkban is népszerű bodzáról. A bodza virágát és bogyóját számos módon felhasználhatjuk, italnak, szörpnek, rántva vagy akár lekvárnak. Érdemes azonban tudni, hogy levele és magja ciánt tartalmaz, ezért azok fogyasztása szigorúan tilos!

Rebarbara
A rebarbara amolyan határeset növény, sokan ismerik és szeretik hazánkban, mások inkább óvakodnak tőle, mert levelei mérgezőek. Éppen ezért a levelét semmilyen formában nem érdemes fogyasztani, mert tartalmaz méreganyagokat, amelyek főzéssel sem semlegesíthetőek. A szára azonban bátran felhasználható. A rebarbara szára megvastagodott, így szépen fel lehet szelni, és kompótba, süteménybe téve finom ízt ad ételünknek.

Tonhal
Hazai tonhalhoz ugyan nem juthatunk hozzá, mégis sokan szeretik Magyarországon, hiszen nagyon jól beilleszthető mindenféle étrendbe, nem csak finom, de egészséges is. Akkor mégis mi a baj vele? A benne található higany káros lehet a szervezetre, ezért óvatosan kell vele bánni, várandósok és szoptatós kismamák inkább kerüljék fogyasztását! Mindenki más eheti, de csak mértékkel.

Most, hogy már tudjuk, mely ételekkel kell óvatosan bánni, ideje elgondolkodni a holnapi ebéden. Ha nincs sem ötlete, sem kedve főzni, válassza a Cityfoodot, mi házhoz visszük kedvenc ételeit!