érdekességek

Érdekességek a gyümölcsök világából

  • |

Ha nyár, akkor gyümölcsök minden mennyiségben. Egyrészt mert ilyenkor érik a legtöbb kedvenc hazai gyümölcsünk, amelyeknek senki sem tud ellenállni. Másrészt pedig azért, mert a nagy nyári hőségben a szervezetünk szomjazza a folyadékot és a frissítő ételeket, a gyümölcsök pedig pont ilyenek. A Cityfood ezen a héten néhány érdekességet hoz kedves olvasóinak a gyümölcsök világából. Tartson ismét velünk, csodálkozzunk együtt!

– Az alma, a barack és a málna mind a rózsafélék családjába tartoznak.
– Habár azt hihetnénk, hogy a narancsnak extra nagy a C-vitamin tartalma, az igazság az, hogy ha sorba állítanánk az élelmiszereket aszerint, hogy melyikben található a legtöbb C-vitamin, a narancs még az első tízben sem lenne benne.
– A kávébab valójában nem is bab, hanem egy csonthéjas gyümölcs magja.
– A négyzet alakú görögdinnyét japán termesztők találták fel, elsősorban azért, hogy könnyebb legyen szállítani és tárolni.
– Az uborkát inkább lehetne gyümölcsnek nevezni, mint zöldségnek, hasonlóan a paradicsomhoz. Ám a közmegegyezés mégis zöldségnek tartja mindkettőt.
– A narancssárga szín a narancs után kapta nevét, előtte sárgás pirosnak nevezték a színt.
– Létezik egy külön tudományág, amely a gyümölcsökkel foglalkozik, neve a pomológia.
– Létezik egy olyan fa, amely úgy van beszemezve, hogy hét különböző gyümölcs megterem rajta, ezért gyümölcssaláta fának hívják. Ennél pedig még különlegesebb az a fa, amelyen 40 különböző gyümölcs terem.
– A zöldségek és a gyümölcsök nem halnak meg abban a pillanatban, amikor leszedik őket, sőt, még napokig reagálnak a környezetükre.
– A paradicsomban több gén található, mint az emberi szervezetben.
– Az embernek 50%-ban megegyezik a DNS-e a banánéval.
– Az ananász valójában egy bogyós gyümölcs.
– Az eperben több C-vitamin található, mint a narancsban.
– A gyümölcsökre ragasztott kis matricák többsége ehető.
– Évente 7,8 millió ember korai halála elkerülhető lenne, ha mindenkinek az étrendjében szerepelne napi tíz adag gyümölcs és zöldség.
– Az 1700-as években az ananász rendkívül drága volt. Az amerikai gyarmatosítók rendszeresen béreltek egyet-egyet, majd körbehordozták a nagyszabású összejöveteleken, ezzel bizonyítva gazdagságukat.
– Izlandon található Európa legnagyobb banánültetvénye.
– A durián méltán nyerte el a legbüdösebb gyümölcs címét. Hazánkban ugyan nem ismerik, de Ázsiában nagyon is jól, annyira, hogy már rendeleteket is hoztak arról, hogy hova nem lehet bevinni egyetlen darabot sem belőle. A tömegközlekedési eszközökről és hotelekből például ki van tiltva.

Ha Ön is igazi gyümölcsrajongó, és szeretne valami hűsítőt rendelni holnapi ebédje elé, akkor keresse bizalommal a Cityfood étlapját, ahol finomabbnál finomabb gyümölcslevesekkel és sok más meglepetéssel várjuk kedves megrendelőinket. Cityfood, ahol a minőség garantált!