Így készül a klasszikus linzer

Sok ételről gondoljuk azt, hogy hamisítatlan magyar találmány, majd meglepődve olvassuk, hogy valójában nem is az. Ezzel szemben jóval ritkábban fordul elő, hogy valamit más országból importált ételnek hiszünk, pedig valójában egy leleményes magyarnak köszönhetjük. A linzer ez utóbbi csoportba tartozik, hiszen Müller Antal, egy magyar cukrászmester találmánya. A névadó pedig Linzer Rudolf, aki főhadnagy volt az 1848-as szabadságharc idején, az ő tiszteletére nevezte el a cukrászmester linzernek ezt az egyszerű, de nagyszerű süteményt. Ha Ön is szereti, de nincs megbízható receptje hozzá, a Cityfood most mutat egyet!

Hozzávalók a tésztához:

  • 60 dkg finomliszt
  • 40 dkg hideg vaj
  • 2 db tojássárgája
  • 20 dkg porcukor
  • 2 bio citrom reszelt héja

A ragasztáshoz:

  • lekvár

A szóráshoz:

  • porcukor

A bio citromokat fél órára langyos vízbe áztatjuk, majd egy szivacs dörzsis felével alaposan átsúroljuk őket. Ezt követően szárazra töröljük, és lereszeljük a héjukat.
Egy tálba szitáljuk a lisztet és a porcukrot, de fontos, hogy ne legyen csomós a cukor se, ezért érdemes egy szitán áttörni. A hűtőhideg vajat felkockázzuk, és a lisztes-cukros keverékhez adjuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehéréjére nem lesz szükségünk, csak a sárgáját használjuk, amit félreteszünk. A vajat elkezdjük elmorzsolni a lisztes porcukorral. Ha már teljesen csomómentes, hozzáadjuk a tojássárgákat, a reszelt citromhéjat, és az egészet alaposan összegyúrjuk, lehetőleg minél gyorsabb mozdulatokkal. Két órára a hűtőszekrénybe tesszük. Ha az idő letelt, kivesszük, és lisztezett nyújtódeszkán 3 mm vastagságúra nyújtjuk. Azután elkezdjük kiszaggatni virág formára, és minden második virág közepét kiszúrjuk.
A sütőt előmelegítjük, egy nagyméretű lapos tepsit kibélelünk sütőpapírral, rárakjuk a kiszaggatott tésztakarikákat, és a 170 fokra melegített sütőbe toljuk. Kb. 20 perc alatt megsütjük, de ügyeljünk rá, nehogy megégjen! Ha kihűlt, az egész darabokat megkenjük baracklekvárral, rátesszük a lyukas tetejüket, majd porcukorral megszórjuk őket.

A linzerkészítés remek móka lehet a kicsik számára is, érdemes a gyerkőccel, unokával kipróbálni. A gyerekek élvezik a szaggatást, és persze az eredményt is, hiszen a lekvártól másnapra omlóssá válik a finom, édes tészta. Ha szívesen kipróbálná, de a főzés túl sok időt elvesz, utóbbit bízza a Cityfoodra, mi elkészítjük, és házhoz visszük a finom ebédet! Ételfutáraink minden hétköznap házhoz szállítják a megrendelt ételeket!