Mandulás-diós keksz

Olykor a legegyszerűbb sütemények esnek a legjobban. A hókiflit mindenki jól ismeri – a kis, hófehér porcukorral hintett, töltött kiflik régóta a karácsonyi ünnepkör fontos szereplői. A hókifli egyetlen hátránya, hogy kissé munkás, ezért a folyton időhiányban szenvedő édesanyák és háziasszonyok ritkán fognak hozzá. A Cityfood most egy olyan receptet mutat kedves olvasóinak, ami omlósságában hasonlít a hókiflire, de fele annyi idő elkészíteni. Mandulával díszített, porcukorral meghintett kis kerek kekszek készülnek, melyek a diós-vajas tésztának köszönhetően omlósak és édesek. Mutatjuk a hozzávalókat!

Hozzávalók:

  • 330 g finomliszt
  • 120 g darált dió
  • 85 g porcukor
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 250 g vaj

A szóráshoz, díszítéshez:

  • 2 ek porcukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 2 marék sózatlan egész mandula

A porcukor esetében fontos, hogy csomómentes legyen, különben nem tudjuk egyenletesen eloszlatni a tésztában, ezért azzal indítjuk a sütemény készítését, hogy a cukrot áttörjük egy szitán. A finomlisztet, a darált diót és a vaníliás cukrot is hozzáadjuk a porcukorhoz, majd az egészet összekeverjük.

A vajat hidegen belekockázzuk a keverékbe, és egyenletes masszát gyúrunk a tésztából. Ha a vaj kevésnek ígérkezik, egy nagyon kevés vízzel pótolhatjuk. Amikor a tészta összeállt, folpackba csomagoljuk, és egy órára betesszük a hűtőszekrénybe.

Az egy óra elteltével sütőpapírral kibélelünk egy nagyméretű, lapos tepsit, a sütőt pedig előmelegítjük. A tésztából kis gombócokat formázunk, ujjainkkal lelapítjuk, és egy mandulát helyezünk mindegyik keksz közepére. 180 fokra melegített sütőbe toljuk és 10-12 perc alatt megsütjük. Figyeljünk rá, mert könnyen megég az alja. Ha már kezd barnulni az alsó része, a kekszet kivehetjük a sütőből. Hűlni hagyjuk, majd a porcukrot elkeverjük az őrölt fahéjjal és megszórjuk vele a kekszeket.

Ugye milyen egyszerű? Tökéletes ünnepi édesség, aminek nagy előnye, hogy sokáig eltartható. Ha szeretne egy kis karácsonyi hangulatot varázsolni otthonába, ez a diós sütemény a legjobb választás. Az ebéddel pedig nem kell bajlódnia, mert a Cityfoodtól finom és egészséges ételeket rendelhet házhoz!