Petrezselyem – a gyógyító fűszer

Míg az olasz konyha a bazsalikomért rajong, a spanyol pedig az oregánóért, addig mi magyarok a petrezselyemért. Tesszük levesbe, főzelékbe, saláták tetejére, szórjuk vele a húsokat, a tésztás ételeket, és gyakran még díszítésre is használjuk. Imádjuk friss, intenzív ízét, de főleg azt, hogy a legegyszerűbb ételeket is feldobja. Ezen a héten a Cityfoodnál a petrezselyem a főszereplő, tartson ismét velünk!

Mutatós, értékes

A petrezselyem apró, olykor fodros levei nem csak jól mutatnak a tányéron, de igen értékes tápanyagokat is tartalmaznak. Tele vannak antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, A-, C- és K-vitaminnal, valamint kiváló  folsav és vas források is egyben. Olyan flavonoidokat tartalmaznak, mint az apigenin és a luteolin, amelyek gyulladásgátló és rákmegelőző tulajdonságokkal rendelkeznek.

Az emésztőrendszer természetes támogatója

A petrezselymet a népi gyógyászat sokra tartja emésztést segítő tulajdonságai miatt. Természetes vegyületei, mint a miriszticin, a limonén és az eugenol az emésztőrendszer megnyugtatásával és a puffadás csökkentésével hozzájárulnak a kellemes közérzet fenntartásához. Vízhajtó tulajdonságai segíthetnek kiüríteni a méreganyagokat, támogatják a vesék egészségét és csökkentik a vízvisszatartást. Ha étkezés után egy kevés friss petrezselyemzöldet rágcsálunk, leheletünk is kellemesebbé válik.

Feldobja ételeinket

Vannak olyan ételek, melyek főszereplője ez a friss, zöld levélke, ilyen a petrezselymes burgonya vagy a tojásos leves. Más ételek esetében inkább kiegészíti az alapízeket, de nagyon jól illik a citromhoz, a fokhagymához és az olívaolajhoz, mert fokozza azok természetes aromáját.

Otthon is termeszthető

Ennek a hasznos gyógy-és fűszernövénynek nagy előnye, hogy kiskerti körülmények között is könnyedén termeszthető, sőt akár egy balkonládában is jól érzi magát. Mosás és aprítás után érdemes hőkezelés nélkül adni ételeinkhez, így őriz meg legtöbbet hasznos tápanyagaiból.

Ha Ön is az egyszerű, de nagyszerű ízekért rajong, és kedveli a klasszikus magyaros ételeket, tegyen egy próbát a Cityfooddal! Nálunk finom ételeket, bőséges kínálatot, megfizethető árakat talál. Ebéd házhoz rendelés – praktikus megoldás a dolgos hétköznapokra.