Tudatos étkezéssel a vashiány ellen

Sokat hallani az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokról, ezek nélkül ugyanis nem tud megfelelően működni a testünk. Ugyanez a helyzet a nyomelemekkel is, mint amilyen a vas. Vas nélkül az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, vagyis a vas kellő mennyiségű jelenléte elengedhetetlenül szükséges a szervezet életképességéhez. A vasat az emberi szervezet nem tudja saját magának előállítani, így aki nem visz be kellő mennyiséget, annál idővel vashiányos tünetek jelentkezhetnek. Régóta tudjuk, hogy a tudatos étkezés rendkívül fontos, ezért a Cityfood most egy olyan cikket hozott kedves olvasóinak, melyben a magas vastartalmú ételeket vesszük sorra, ötleteket adva ezzel a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz.

Máj, a leggyakoribb tipp

Ha valaki vashiánnyal küzd, a máj biztosan az elsők között lesz, amit javasolnak számára. A máj meglehetősen megosztó étel, nagy a rajongótábora, de olyanok is akadnak szép számmal, akik kimondottan utálják. Aki szereti, annak érdemes rendszeresen fogyasztania. Az üzletekben kapható májak mindegyike kiváló választás, de közülük a kacsamáj tartalmazza a legtöbb vasat.

Édesburgonya krumpli helyett

Az édesburgonya az elmúlt évtized nagy felfedezettje, sokan a hagyományos krumpli helyettesítésére használják. Azon túl, hogy kiváló fogyókúrás alapanyag és vasban gazdag élelmiszer, elősegíti a vörösvérsejt képződést is.

Sütőtök, az ősz kincse

A sütőtök remek választás, hiszen egyszerre tartalmaz vasat és C-vitamint, melyek támogatják egymás hatékony felszívódását. Emellett alacsony a kalóriatartama, és sok benne a rost, így emésztést segítő hatása is jelentős. Ráadásul éppen szezonja van, ezért most érdemes beépíteni étrendünkbe.

Hüvelyesek minden mennyiségben

Borsó, bab, lencse, csicseriborsó. Magas a fehérjetartalmuk, így azoknak, akik vegán étrendet követnek, elengedhetetlenek. Vasban gazdagok, és rendkívül változatosan variálhatóak, könnyű őket a napi étkezésünkbe beépíteni.

A sort még hosszan lehetne folytatni, hiszen szinte minden élelmiszernek vannak előnyei, és számos más alapanyag tartalmaz még vasat. A legfontosabb azonban az, hogy étrendünk változatos legyen, és ha lehet, minél többféle ételt fogyasszunk. Ebben nyújt segítséget a Cityfood, étlapunkról nemcsak ebédet, hanem reggelit és vacsorát is rendelhet magának házhoz!