Krémes bableves fokhagymával és zsályával

A hagyományos, magyaros bablevest szinte mindenki imádja, jó sok szárazbabbal – lehetőleg minél nagyobb szeművel –, kolbásszal, zöldségekkel, csipetkével, paprikás lével. Klasszikus, népszerű hazai étel, nagy előnye, hogy gazdag és kiadós, ezért egy desszert is elég utána második fogásként. A jól megszokott bableves érdemei vitathatatlanok, de a Cityfood most szeretne kedves olvasóinak egy másik receptet bemutatni, amiben aprószemű fehérbab a főszereplő és egy különleges fűszer, a zsálya. Ez a változat nem csak új ízzel ajándékoz meg minket, de kifejezetten egészséges is, vegánok is bátran fogyaszthatják!

Hozzávalók:

2 ek friss zsálya, apróra vágva

1 fej fokhagyma, felaprítva

1 vöröshagyma, kockára vágva

3 ek olívaolaj

2 doboz fehérbab konzerv, lecsepegtetve

3 dl zöldségleves alaplé (vagy víz)

só és bors ízlés szerint

A feltéthez:

1 ek vaj

2 marék kelbimbó

Az olívaolajon megdinszteljük a kockára vágott vöröshagymát, a felaprított fokhagymát és a zsályát. A bab levét leöntjük, arra nem lesz szükségünk. A babot a hagymára öntjük, majd mehet rá az alaplé is. Ha nincs kéznél alaplé, víz is tökéletesen megfelel. Megsózzuk, megborsozzuk, és fedő alatt addig főzzük, amíg a bab teljesen meg nem puhul. Ekkor botmixerrel teljesen simára turmixoljuk, majd megnézzük, hogy nem túl sűrű-e. A bab miatt be fog sűrűsödni a levesünk, ezért ilyenkor még érdemes egy kis vízzel pótolni, ha szükségesnek látjuk. Forralunk rajta még egyet, és már el is készült a finom levesünk.

Egy finom krémleves fontos kiegészítője a feltét, ami jelen esetben pirított kelbimbó lesz. Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat (esetleg kókuszzsírt, ha vegánok számára készítjük), majd rátesszük a félbe vágott kelbimbókat, és kissé megpirítjuk őket. Ha ez idő alatt nem puhultak meg, fedő alatt még néhány perc alatt puhára pároljuk őket.

Gyorsan elkészíthető, egyszerű és egészséges, tehát mindent tud, amire egy tudatosan étkező ember vágyik. Ha Önnek is fontos, hogy egészségét minél tovább megőrizze, de a főzésre sehogyan sem jut ideje, ne aggódjon, a Cityfood Vitálhonyhájára mindig számíthat! Keresse étlapunkon a V1-VM sorokat, és rendeljen házhoz egészséges ételeket!