Színek, ízek, ételek

Gyönyörű, fehér, krémes torta a tetején rózsaszín habcsókokkal. Egy tál színes, vegyes zöldsaláta. Piros bogyós gyümölcsökkel teleszórt hideg, jeges limonádé citromkarikákkal. Mostanra már biztosan mindenkinek összefutott a nyál a szájában, szinte érezzük az ízeket, illatokat, máris szeretnénk az asztalunkra egy keveset mindegyikből. Ehhez a képzettársításhoz nagyon sokat hozzá tesz az agyunk és az emlékeink, az elképzelt színekhez ugyanis bizonyos ízeket társítunk gondolatban. Így aztán gyorsan megkívánjuk az ételt, elég hozzá elképzelnünk azokat. Mekkora szerepe van ebben a színeknek? Nagyon nagy, erről fog szólni e heti cikkünk.

Az emlékek és a prekoncepció

Az agyunk számtalan emléket tárol, így van ez az ételek ízével és színével kapcsolatban is. Amint a szemünk észlel egy ételt, agyunk azonosítja annak színét, és máris létrehoz egy elképzelést, hogy milyen lehet az étel íze. Teszi mindezt a korábbi tapasztalatainkra alapozva, és máris kész a prekoncepció: ha sárga és édesnek tűnik, akkor vagy vanília, vagy citrom ízű lehet. Mi a helyzet a többivel? Milyen színű a sós étel? Mutatjuk, mire jutottak a kutatók.

Sós

A sós ízeket a fehér színhez társítjuk. Mindez teljesen logikus, hiszen maga a só színe is fehér, és számos sós ételünk színe is világos, fehéres színű. A termékek marketingje, csomagolása is játszik az érzékszerveinkkel, ezért gyakran vakítóan fehér pattogatott kukoricát tesznek a csomagolásra, holott a kipattogott popcorn színe sokkal sárgásabb a valóságban.

Édes

Az édes ételekhez leginkább a piros és a vörös szín társul. Egy gyönyörű piros almát sokkal édesebbnek feltételezünk, mint egy fakó zöldalmát, és mindezt csupán a szín alapján tesszük, hiszen a tapasztalataink szerint a zöld színű almák kifejezetten édesek szoktak lenni. Az eperből szinte biztos, hogy mindenki a pirosabb szemeket fogja választani, hiszen azt feltételezi, hogy azok édesebbek.

Savanyú

A savanyú színek a képzeletünkben a citromsárga, a narancssárga és a harsány zöld. A citrusok színe többnyire sárga szokott lenni, és ízük valóban erőteljesen savanyú. A zöld pedig az éretlen, még nagyon savanyú gyümölcsök miatt élhet képzeletünkben savanyú színként.

Keserű

Végezetül a keserű ízek követeknek, melyekhez a sötétbarna és a fekete társul. Az étcsoki, a kávé, a cikória, és a kakaó sokat fogyasztott ételeink, és elménkben az idők során szorosan összefonódtak a kesernyés ízzel és a sötét színnel.

Mi a helyzet a kék színnel? A természetben ritkábban fordul elő, de ha mégis, akkor leginkább az áfonya ízét juttatja eszünkbe. Mostanra meg is éhezett? Jólesne egy kis színes finomság a tányéron? Keresse a Cityfood étlapját, és válasszon színes fogásaink közül, futárunk pedig házhoz viszi a megrendelt fogásokat!