Sütőtök, az egészséges alternatíva

Az ősz egyik legegészségesebb zöldsége vitathatatlanul a sütőtök, amiből vehetünk akár kicsit, akár nagyot, hosszúkásat vagy kerekdedet, a lényeg, hogy tök legyen, és süthető, a többi nem számít. Illetve mégis, hiszen a néphagyomány úgy tartja, hogy a sütőtök akkor az igazi, ha kicsit megcsípte a reggeli fagy, akkor válik igazán zamatossá, édessé. A boltok polcain már ott sorakoznak a tökök, és bizony akad már közöttük finom édes is, ezért érdemes néhány szót ejteni erről a csodás zöldségről, ami a legjobb barátunk lehet a téli, vitaminszegény időszakban.

Egészségtudatosoknak kötelező

A sütőtök rendkívül egészséges zöldségfajta, hiszen tele van vitaminokkal, például A-, C-, E-, és a B2-vitaminnal. Tartalmaz magnéziumot, vasat, béta-karotint, magas a rosttartalma, és viszonylag kevés benne a kalória. Értékes tápanyagaival javítja a látást, elősegíti az egészséges szívműködést, és támogatja a fogyást.

A klasszikus megoldás

Az biztos, hogy a sütőtököt leginkább sütni érdemes. Az édes tökpüré önmagában fogyasztva is igazi kincs, hiszen hamar eltelít, ellát energiával, így megszünteti az éhségérzetet. Nagyszüleink idejében még szokás volt cukorral meghinteni a tök tetejét, esetleg mézet csorgatni rá, ma már inkább az a divat, hogy élvezzük ki a sült tök eredeti ízét és zamatát, édesítés nélkül.

A tökpürén túl

Azok számára, akik szeretnek kísérletezni, számos sütőtökös recept áll rendelkezésre. Nem kell megállni a tökpürénél, hiszen főzhetünk belőle levest vagy rizottót, kiváló egészséges köret készíthető belőle, és kifejezetten zamatos saláta alapanyag, valamint kicsit megfűszerezve kenyérre is kenhetjük.

Süteménybe vele!

Ha mindez nem lenne elég, megnyitnánk a sort az édességek felé is, ugyanis a tökös pite, a muffin, a rétes, vagy éppen a keksz, esetleg a palacsinta nem csak kreatív, de egészséges desszert is egyben. A lehetőségeknek csak a képzelet, esetleg a válogatós család szabhat határt.

Ősszel tehát a sütőtök kötelező eleme a változatos étkezésnek. Ha gondban van, mert szeretne egészséges ételeket fogyasztani, de nincs ötlete, hol keresse azokat, fedezze fel a Cityfood étlapján a V1-V18 sorokat, ahol a Vitálkonyha fogásaink találhatóak. Rendelje őket házhoz, adjon egy esélyt az egészséges életmódnak!