Magyar szilvafajták

A szilva az egyik legértékesebb őszi gyümölcsünk, amit nem csak gyönyörű, hamvas lila színe, hanem jellegzetes íze és a benne lévő vitaminok miatt is kedvelünk. Hazánk éghajlata kedvez neki, ezért bőven terem, és a kártevőknek is viszonylag ellenálló gyümölcs. Nyersen fogyasztva is kiváló, de készülhet belőle számtalan finomság: leves, lekvár, szósz, sütemény, befőtt, de aszalhatjuk is, hogy a hosszú téli hónapok során legyen mit eszegetni. A Cityfood e heti blogcikkében néhány hazai szilvafajtát mutatunk be kedves olvasóinknak, hogy a piacon járva könnyebb legyen a választás.

Házi szilva

Az úgynevezett házi szilva fája közepes termetű, felfelé ágazó ágai vannak, gyökérzete nem megy mélyre, inkább a felszín közelében marad. A termés héja vékony és hamvas, alapos mosást igényel, hogy a bevonatot el tudjuk távolítani róla. A húsa édes, lédús, nem magvaváló.

Besztercei szilva

A besztercei szilva ősi magyar fafajta, ezért különösen értékes, hiszen hazai története egészen a középkorig visszanyúlik. Az ország éghajlata ideális számára, a téli fagyokat jól bírja. Héja sötétkék, húsa sárga, formája kissé megnyúlt, mérete kisebb a többi szilvafajtánál. Szeptember elején érik, teljesen magvaváló, ezért könnyű pucolni. Íze édes és savanykás egyszerre, nyers fogyasztásra és lekvárnak is kiváló. Jól aszalható.

Penyigei szilva

Augusztus végén érik a penyigei szilva, amely szürkés-kékes színű, gömbölyded, nem magvaváló fajta. Húsa világossárgás színű, kifejezetten magas a cukortartalma, íze aromás, gazdag. Viszonylag igénytelen, gyakran vadon kel ki az elszórt magokból az ország különféle területein. Lekvárnak és aszalásra is jó választás.

Debreceni muskotály

A debreceni muskotály szilva fája korán termőre fordul, szeptember közepén érik be gyümölcse. Az érett szilva könnyedén hullik, gyümölcse középnagy, kissé hosszúkás formájú, magvaváló. Héja vékony, sötétlila, hamvas. Húsa aranysárga, kemény, lédús. Éretten jellegzetes illata van, mely a muskotályra emlékeztet.

Még nem késő nekiállni a lekvárfőzésnek, néhány üveg házi lekvár nagy kincs télidőn. Ha szívesen nekilátna, de szorítja az idő, irány a piac, a főzést pedig bízza a Cityfoodra. Néhány kattintással finom meleg ételt rendelhet az egész családnak!