dinnyeleves

Hűsítő dinnyelevesek

Nincs nyár dinnye nélkül, és nincs nyár hűsítő gyümölcslevesek nélkül sem. Vajon mi történik, ha ezt a kettőt ötvözzük? A dinnyeleves elsőre talán furcsán hangzik, de érdemes eljátszani a gondolattal, hogy milyen lehet a lédús gyümölcsből készült leves. Gyakori probléma, hogy megveszünk egy jókora dinnyét, és a végére már megunjuk, kissé elfárad az íze is, vagy éppen a nagy szagolgatás ellenére túlérett sárgadinnyét sikerül választanunk. Mindkét problémára tökéletes megoldás a dinnyeleves – a Cityfood most mutat egy-egy különleges receptötletet kedves olvasóinak.

Mézes-citromos sárgadinnye leves

Hozzávalók:

  • 1 kg sárgadinnye
  • 1 citrom reszelt héja, a felének kifacsart leve
  • 1 rúd fahéj
  • 6 szem szegfűszeg
  • 6 ek fehérbor
  • 6 dkg méz
  • 3 ek cukor (ez eltérhet, ízlés szerint)
  • 2 dl tejszín
  • 2 dkg finomliszt

A szegfűszeget és a fahéjat 2 dl vízben elkezdjük forralni, a felére forraljuk a vizet, majd elzárjuk alatta a gázt, ha kihűlt, leszűrjük. A citromot alaposan megmossuk, lereszeljük a héját és kifacsarjuk a levét. A dinnyéből egy maréknyit apró kockákra vágunk, leöntjük a borral, és betesszük a hűtőbe, a többi dinnyét szintén kockára vágva félretesszük. 6 dl vizet felteszünk főni, hozzáöntjük a fűszeres vizet, a mézet, a cukrot és a maradék dinnyét, 3-4 percig forraljuk. A tejszínt a liszttel elkeverjük, majd besűrítjük vele a levest. Ízesítjük, beleöntjük a citromlét, majd összeturmixoljuk. Kihűtjük a levest, és ha tejesen hideg, hozzákeverjük a borral meglocsolt dinnyét, majd az egészet hűtőbe tesszük. Tálaláskor apróra vágott mentalevéllel díszíthetjük.

Görögdinnye leves

Hozzávalók:

  • 1 kg magozott görögdinnye
  • 10 dkg méz
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 5 dkg mazsola
  • 2 dl tejszín
  • fél citrom leve
  • 2 szál friss menta

A dinnyét megtisztítjuk, majd leturmixoljuk. Egy fazékba beletesszük a mézet, a vörösbort, a mazsolát és az apróra vágott mentalevelet. Felforraljuk, majd az elegyhez öntjük a leturmixolt dinnyét. Összeforraljuk az egészet, belekeverjük a tejszínt, és újra forralunk rajta egyet. Kihűtjük, majd hűtőbe tesszük, hűtve tálaljuk. Friss citromfűlevéllel vagy mentalevél csúccsal díszíthetjük tálaláskor.

Ha Ön is rajong a gyümölcslevesekért, de szeretné megúszni a hőségben a főzést, a Cityfoodnál a legjobb helyen jár! Nálunk számtalan levesből választhat, mellé pedig gazdag főétel kínálatunkban biztosan megtalálja a kedvencét. Rendeljen tőlünk, mi házhoz visszük ebédjét!