Majoránna

  • |

Majoranna vagy majoránna? Ez az első kérdés, amit felvet ez a különleges fűszernövény. Nevét már mindenki hallotta életében, de rendszeresen használni annál kevesebben szokták. A hivatalos magyar neve majoránna, bár a köznyelvben a majoranna változat is él. De vajon mire jó, milyen ételbe érdemes szórni, milyen pozitív egészségügyi hatásai lehetnek? Erről fog szólni az Cityfood e heti cikke, tartson Ön is velünk!

A növény

Az árvácskafélék családjába tartozik, eredeti élőhelye a Földközi-tenger vidéke, de mára sok kiskertben megtalálható, és nagyüzemileg is termesztik a világ számos vidékén. A növényt szárítva fűszerként használják, levele, szára és virága egyaránt ehető. Illóolajat, keserű anyagot, csersavat tartalmaz, erősen aromás, kellemes illatú, kissé kesernyés ízű. Évelő és meglehetősen igénytelen növény, ezért érdemes belőle beszerezni egyet az otthoni kertbe, vagy akár az erkélyre balkonládába. Virágzás idején célszerű leveleit megszárítani, majd lemorzsolni.

Gyógyhatása

A majoránna igazi ősi gyógynövény, rengeteg pozitív hatása van az emberi szervezetre, számos gyógynövénykészítmény és gyógytea fontos alkotóeleme. Az emésztőrendszerünket segíti, hiszen étvágygerjesztő, szélhajtó, gyomorerősítő és nyugtató hatású. Gyógyteája a felsőlégúti megbetegedések során nagyon jó szolgálatot tesz: fejfájás, köhögés, légzési zavarok enyhítésére kiváló gyógynövény. Olajat is készítenek belőle, mellyel a reumától sajgó végtagokat lehet bedörzsölni. Magas vérnyomással küzdők és szoptató édesanyák számára nem ajánlott a hosszú távú fogyasztása.

Konyhai felhasználása

Most, hogy már tudjuk, mi mindenre jó ez a különleges fűszernövény, áttérhetünk a gasztronómiai felhasználására. Szinte mindenféle ételhez jól illik az íze, nézzük sorban őket:

  • levesek: burgonya, gomba, frankfurti, csirkebecsinált, zöldbab, hagyma
  • főzelékek: tök, burgonya, szárazbab, kelbimbó, kelkáposzta
  • mártások: kapri-mártás, vadas mártás, velőmártás
  • húsok: szárnyas és vadhúsok, csirke, kacsa, bárány, birka, ürühúsok, halak, vadak, marhahús
  • húskészítmények: húsos raguk, fasírtok, hústöltelékek, pástétomok, kolbászok, hurkák
  • májas és véres töltelékek elkészítésénél nélkülözhetetlen fűszer, mert erőteljes ízével elnyomja a húsok kellemetlen mellékízeit

 

Ön is szívesen megkóstolna egy finom, majoránnával fűszerezett ételt? Majoránnás burgonyafőzelék vagdalttal, Majoránnás burgonyafőzelék tojáslepénnyel, Majoránnás rántott csirkemell filé, rizi-bizivel – csak hogy néhányat említsünk a Cityfood kínálatából. Rendeljen kínálatunkból, és házhoz szállítjuk ebédjét!