Zabkeksz dióval és fügével

A nagy hőségben sokunknak gondot okoz, hogy mit is együnk a nap folyamán, nem nagyon kívánunk semmit, miközben az energiára azért szüksége van a szervezetünknek. Reggelire ilyenkor nem igazán esik jól a megszokott kenyér és felvágott együttese, és sokszor még az idő is szorít, gyorsan kell valami harapnivaló. Erre lehet megoldás egy pohár hideg tej vagy egy finom jeges kávé, ami felfrissít, lehűt, mellé pedig egy finom zabkeksz, ami kicsit gyümölcsös, kiadós, de nem telít el. A Cityfood most egy diós-fügés zabkeksz receptet mutat kedves olvasóinak, amit érdemes elkészíteni, jó szolgálatot tesz a meleg napok során.

Hozzávalók:

  • 180 g finomliszt
  • 1 tk sütőpor
  • 20 g darált dió
  • 50 g aprószemű zabpehely
  • 120 g puha vaj
  • 120 g cukor
  • 1 tojás
  • 3 db füge

Egy tálba szitáljuk a lisztet, a sütőport pedig egy szitán áttörjük, hogy biztosan ne maradjon csomós. Azután a liszthez adjuk a darált dióval és a zabpehellyel együtt. Egy másik tálban a puha vajat a cukorral kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a tojást, és egynemű masszává dolgozzuk őket egy gépi habverő segítségével. Ha ezzel elkészültünk, az egészet a lisztes-zabpelyhes keverékhez adjuk, és sűrű, kissé ragacsos masszát készítünk belőle. Egy órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy a tészta összedermedjen. Sütőpapírral kibélelünk egy nagyméretű lapos tepsit, és előmelegítjük a sütőt 180 fokosra. A fügét felkarikázzuk nagyjából egycentis szeletekre. A héját nem szükséges leszedni, elég, ha alaposan megmossuk. A tésztából kis gombócokat gyúrunk, meglapítjuk őket, és mindegyik gombócra teszünk egy-egy fügeszeletet. Légkeveréssel 15 perc alatt megsütjük őket, figyelve rá, hogy ne égjenek meg.

Ha épp nincs kéznél füge, érdemes kipróbálni a receptet ribizlivel vagy áfonyával is. A ribizli savanyúsága nagyon jól illik az édes kekszhez, de az áfonya is remekül működik vele. Ha Önnek is tetszik a recept, szívesen ki is próbálná, de nem tudja, a főzést hogy oldja meg mellette, ne bánkódjon, van egy szuper megoldás: ebéd házhoz rendelés – a Cityfood futára elviszi kedvenc ételeit otthonába! Csak néhány kattintás, és már készül is a finom ebéd!