Szőlőbefőtt – a nyár íze üvegbe zárva

Augusztus elején nehéz elképzelni, hogy hamarosan vége a nyárnak, ilyenkor még nyugodt szívvel eszegetjük a friss barackot, szedret, szőlőt és egyéb nyári, kora őszi finomságokat. Az ősz szele azonban már kopogtat az ajtón, kicsit hűvösebbek az éjszakák és a reggelek, érik a körte, az alma, a zamatos szőlő. Bizony gyorsan elrepül ez a néhány hét, majd az ősz után észrevétlenül tél lesz, amikor nagyon fog hiányozni nem csak a nyári nap melege, de a finom lédús gyümölcsök íze is. Akinek van rá lehetősége, annak érdemes a befőzéssel eltenni egy kis nyarat télire, a nyáron befőzött lekvárok és befőttek igazi kincsek lesznek a komor, egyhangú tél során. A Cityfood most egy különleges befőttreceptet oszt meg kedves olvasóival, tartson velünk, mutatjuk, hogyan készül a szőlőbefőtt!

Hozzávalók:

  • 2 kg nagyszemű szőlő
  • 60 dkg kristálycukor
  • 1,5 l víz
  • 4 db szegfűszeg
  • kisebb méretű befőttes üvegek

Takarókból, törölközőkből elkészítjük a száraz dunszt helyét, ahol majd ki fog hűlni a befőttünk. A befőttes üvegeket és a tetejüket kiforrázzuk, majd hagyjuk megszáradni őket. A szőlőt alaposan megmossuk, lecsumázzuk, és egy lábasba dobáljuk a szemeket. Egy másik edényben elkészítjük a cukorszirupot a cukorból, a vízből és a szegfűszegből. A forró szirupot a szőlőszemekre öntjük, egyet forralunk még rajta, de épp csak egy rövid ideig, hogy ne repedjenek szét a szemek. Ezt követően a szőlőszemeket és a levet is az üvegekbe merjük, teljesen megtöltve az üvegeket. A tetejüket szorosan rácsavarjuk, és fejjel lefelé fordítva száraz dunsztba tesszük őket. Bebugyoláljuk az üvegeket, és ott hagyjuk őket kihűlni. Másnap, amikor már teljesen kihűltek, megfordítjuk az üvegeket és sötét, hűvös helyre tesszük. A kamra polcán sokáig elállnak, de felbontás után tartsuk őket hűtőben.

Sült húsok mellé, krumplis ételekhez, tortákba, süteményekbe, pohárkrémekbe remekül illik a szőlőbefőtt, de akár egy vendégváró sajttál mellé is finom kísérő lehet. Ha szívesen megpróbálkozna vele, de a nyár vége közeledtével az idő is egyre jobban szorítja, bízza a főzést valaki másra. A Cityfoodtól finom ételeket rendelhet házhoz megfizethető áron, tegyen egy próbát velünk! Futáraink minden hétköznap korán kelnek, hogy időben házhoz tudják szállítani a megrendelt fogásokat.