Bejgli, a hagyományos ünnepi desszert

Lehet diós, mákos, nutellás, gesztenyés, kókuszos, asztalt gyümölcsös, de akár még marcipános is, és a karácsony nélkülözhetetlen összetevője – ki tudja, mi az? Bizony, a bejgli, amit egy évben egyszer sütünk, de akkor szeretnénk, ha tökéletes lenne, fénylene, nem repedne szét, pont jó lenne a töltelék és a tészta aránya. De mivel nem a legegyszerűbb sütemény, bizony olykor makacsul tökéletlen akar lenni, jó sok bosszúságot okozva annak, aki készíti. Mégis minden évben megpróbáljuk újra, hiszen azt diktálja a hagyomány, ráadásul még szeretjük is. Vajon honnan ered? Mióta nélkülözhetetlen karácsonykor? Erről szól a Cityfood e heti cikke, tartson velünk!

Egy kis történelem

A bejgli pontos eredete, természetesen, ahogyan azt már megszoktuk, ismeretlen, így van ez szinte minden étel esetében. Feltételezések, megfigyelések azonban vannak, melyek arra engednek következtetni, hogy Sziléziából származik, Európában pedig a 14. század óta ismerjünk. Amit még tudni lehet, az az, hogy a bejgli őse nem tekercs formájú volt, hanem patkó, abba került a finom töltelék, ami akkoriban még csakis dió és mák lehetett. Mára a két sütemény elkülönül, a pozsonyi kifli és a bejgli tölteléke megegyezik, de formájuk teljesen más. Míg a bejglit csak karácsonykor sütjük, addig a pozsonyi kifli egész évben elérhető a legtöbb pékség kínálatában.

Népi hiedelmek

A paraszti világban nem csak azért volt fontos karácsonykor bejglit sütni, mert ez volt a hagyományos ünnepi sütemény, hanem mert a diós és a mákos tölteléknek különleges varázserőt tulajdonítottak. A mák a gazdagságot, míg a dió a rontás elleni védelmet biztosította a ház lakóinak. Aki pedig elmulasztott karácsonykor bejglit enni, az nem volt védve a rossz eseményektől. Ezt pedig senki sem kockáztathatta, pláne, hogy csak egy kis finomságot kellett ennie a jólét érdekében.

Hogy ne repedjen

A szétrepedt bejgli bizony minden háziasszony rémálma, ami nem is csoda, hiszen elég munkás sütemény, ezért érthető, hogy szeretnénk, ha az eredmény mutatós lenne. A szakemberek szerint a titok a tojásban rejlik. Előbb felvert tojással kell megkenni a bejglit, majd ha az megszáradt, egy réteg tojásfehérjével még egyszer át kell kenni. Ezt követően mehet az előmelegített sütőbe. 

A karácsonyi sütés-főzés mindig nagy feladat az édesanyák számára, ezért érdemes egy kicsit besegíteni nekik. Ha a bejglisütés túl nagy feladatnak tűnik, a Cityfoodtól a finom, bőséges karácsonyi menü mellé rendelhet diós és mákos bejglit is, így a sütéssel már nem kell senkinek sem bajlódnia. Legyen békés és könnyed az ünnep, szeretetben, jó hangulatban, stresszmentesen. Boldog karácsonyt kíván a Cityfood!