Házi marlenka

Ha az ember meghallja a marlenka szót, máris megjelenik képzeletében a tömény, édes, diós sütemény, amely szint elolvad a szájban, valamint az elegáns doboz és a mosolygós kislány arca, aki a nevét kölcsönözte ennek a méltán népszerű desszertnek. Eredetije az orosz, örmény eredetű mézes krémes volt, melyet aztán egy cseh cég tett világszerte ismertté. Azóta meghódította az egész világot, mi magyarok is imádjuk, sőt mi több, a Cityfood saját változata megrendelőink egyik legnagyobb kedvence. De vajon otthon is elkészíthető? Jó hír, hogy igen, mutatunk is hozzá egy receptet!

Hozzávalók a tésztához:

  • 120 g vaj
  • 200 g kristálycukor
  • 100 g méz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 ek szódabikarbóna
  • 1 tk ecet
  • 2 tojás
  • 590 g finomliszt

Hozzávalók a krémhez:

  • 400 ml sűrített tej
  • 3 tojás sárgája
  • 30 g méz
  • 180 g vaj

A szóráshoz:

  • egy marék durvára vágott dió

A tésztához egy lábasban felolvasztjuk a cukrot, a vajat és a mézet. Az ecetet és a szódabikarbónát összekeverjük egy nagyobb edényben, mert habzani fog. Hozzáöntjük a mézes, vajas keverékhez, 15 percig kevergetjük, majd félretesszük hűlni. Ha kihűlt, belekeverjük a tojásokat és a lisztet, és egy fél órára hűtőbe tesszük a tésztát. Ha az idő letelt, hat egyforma részre osztjuk, és azokat két sütőpapír között egyenként kinyújtjuk. 180 fokra melegített sütőben megsütjük mind a hat lapot, körülbelül öt perc elegendő is hozzá, majd félretesszük őket hűlni.

Közben elkészítjük a krémet. A sűrített tejet egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, és alacsony lángon 4 perc alatt kissé felfőzzük. Kihűtjük, majd amikor már langyosra hűlt, belekavarjuk a mézet és a vajat. Simára keverjük a krémet, azután megkenjük vele a tésztalapokat. Rétegezzük a süteményt, és a legfelső lapot is megkenjük a krémmel, a tetejét pedig megszórjuk a durvára vágott dióval. Ha elkészült, egy napra hűtőbe tesszük a süteményt, hogy a lapok ki tudjanak hűlni, végül tálalás előtt még egy órát szobahőmérsékleten tartjuk.

Nem a leggyorsabb desszert, de megéri a fáradságot, hiszen az eredmény rendkívül finom, és garantáltan a család kedvence lesz. Ha viszont éppen időszűkében szenved, egy jó marlenkát mégis megkóstolna, tegyen egy próbát a Cityfooddal! Keresse étlapunkon a desszertjeink között, rendelje házhoz egy finom leves kíséretében, és máris megszabadult az ebédfőzés terhétől!