Tea tejjel

  • |

Nyakunkon a tél, a hideg és a hosszú, sötét esték. Jólesik ilyenkor kicsit begubózni és forró italokkal csempészni egy kis melegséget az életünkbe. Előkerül a nyáron elfeledett forró csoki, a kakaó, a forralt bor és persze a legnagyobb klasszikus: a tea. Vannak, akik a fekete teára esküsznek, mások a zöldre, sokan pedig a mentateát vagy a gyümölcsös teákat részesítik előnyben, és egyre többen akadnak olyanok is, akik angol mintára tejjel fogyasztják ezt a finom, meleg nedűt. De vajon honnan ered ez a sokak számára még mindig furának tűnő szokás? Ennek járt most utána a Cityfood!

Tényleg az angolok találták ki?

A tejjel fogyasztott teát a ködös, esős Angliával szokás azonosítani, pedig a Távol-Keleten nagy hagyományai voltak a tejes teáknak már az európai kereskedők felbukkanása előtt is. Nem véletlenül, hiszen Kínában már az időszámításunk előtti 3. évezredben is fogyasztottak teát, és Koreában, Japánban illetve Vietnamban is több mint ezer éve a kultúra szerves része a tea. A tejjel fogyasztott változatok szinte minden ázsiai országban megtalálhatóak, és többnyire jelentősen különböznek az angolok verziójától.

A tea Európában

Európába csupán a 17. század elején jutott el a tea a Holland Kelet-indiai Társaság kereskedői jóvoltából, ám sokáig csak a gazdagok kiváltsága volt. Az a szokás, hogy az angolok tejet tesznek a teába a 18. századból ered, oka pedig inkább praktikus, mint gasztronómiai. Mivel a tea ritka különlegességnek számított, az emberek igyekeztek megadni a módját a fogyasztásának, mégpedig úgy, hogy drága, kínai porceláncsészékből itták őket. Ezekből viszont csak a legjobb minőségűek bírták a forró folyadékot, ezért a többségnek ki kellett találnia valamit, amivel le lehet hűteni, nehogy szétpattanjanak a csészék. Így alakult ki az a gyakorlat, hogy előbb tejet töltöttek a csészébe, és csak arra a teát. Ezzel két legyet ütöttek egy csapásra, hiszen a csésze is egyben maradt, és a drága teával is spóroltak.

A legnagyobb teafogyasztók

Annak ellenére, hogy az angolokat tartják a legnagyobb teaivóknak, nem ők fogyasztják a legtöbbet, hanem a törökök – fejenként évi 3,16 kg teafüvet. Az angolok csupán a harmadik helyen állnak ezen a listán, közvetlenül az írek mögött, őket pedig Irán és Oroszország követi. Mi, magyarok a 31. helyen állunk ebben a rangsorban, évi 0,28 kg elfogyasztott teafűvel fejenként.

 

Felkeltettük az érdeklődését? Szeretne egy kicsit több időt szánni a teák tanulmányozására és elkészítésére? A Cityfooddal időt spórolhat meg, hiszen néhány kattintással kiválaszthatja az ebédet az egész családnak, futárunk pedig házhoz viszi a finom fogásokat!

 

Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_tea_consumption_per_capita