agyagból készült, kúp alakú fedelű főzőedény

Marokkó ízei magyar köntösben – fűszerek kavalkádja

A marokkói konyha a világ egyik leggazdagabb és legszínesebb gasztronómiai kultúrája, mely az arab, berber, andalúz, valamint francia hatásokat ötvözi egyedi módon. Az édes és sós ízek harmóniája, a meleg fűszerek kavalkádja és a lassú főzési technikák igazi élményt nyújtanak az érzékeknek. De vajon mennyire áll távol tőlünk, magyaroktól ez a világ? Meglepő módon sokkal közelebb, mint gondolnánk!

Marokkó kulináris öröksége

A marokkói ételek története gyakran több száz évre nyúlik vissza. Az egyik legismertebb fogás, a tagine – amely nevét az agyagból készült, kúp alakú fedelű főzőedényről kapta – már a 9. században is jelen volt az észak-afrikai háztartásokban. A tagine étel a berber nomádok hagyományaiból ered, akik lassú tűzön főzték a húsokat zöldségekkel és fűszerekkel, hogy a keményebb húsrészek is omlósak legyenek. Az ételeket gyakran ízesítik sáfránnyal, gyömbérrel, fahéjjal, és szárított gyümölcsökkel, például aszalt szilvával, kajszival, datolyával.

Egy másik klasszikus fogás a couscous (kuszkusz), amit gyakran péntekenként, családi körben fogyasztanak. A kuszkusz eredetileg berber eredetű, és már a 13. századi arab szakácskönyvek is említik. Jellemzően zöldségekkel és bárány- vagy csirkehússal tálalják, gyakran fűszeres húslevessel leöntve.

Marokkói receptek

  1. Marokkói csirke tagine aszalt szilvával

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkecomb (vagy egész csirke feldarabolva)
  • 1 fej vöröshagyma, aprítva
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 1 tk fahéj
  • 1/2 tk kurkuma
  • 1 csipet sáfrány
  • 2 ek olívaolaj
  • 200 g aszalt szilva
  • 2 ek méz
  • 2 ek szeletelt mandula
  • só, bors

Elkészítés:
Az olajon megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a fűszereket és a csirkét. Lefedve pároljuk 30-40 percig. Ezután hozzáadjuk az aszalt szilvát, a mézet és további 15 percig főzzük. Tálaláskor megszórjuk mandulával.

Magyarosított változat – “Csirkepörkölt aszalt szilvával”

A marokkói tagine magyar rokona lehetne a csirkepaprikás, ám a merész fűszerezés és az aszalt gyümölcs miatt még inkább egy újragondolt csirkepörkölt.

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkecomb
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 100 g aszalt szilva
  • 1 dl fehérbor
  • 2 ek tejföl
  • só, bors

Elkészítés:
A hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a húst és a fűszerpaprikát, majd felöntjük vízzel és borral. Amikor a hús már majdnem puha, hozzáadjuk az aszalt szilvát és végül a tejfölt.

Kuszkusz helyett tarhonya? Igen!

A kuszkusz laza szerkezete és semleges íze tökéletesen helyettesíthető magyar tarhonyával, ami szintén jól felszívja a szaftos ragukat. Marokkóban húsos-zöldséges raguval tálalják, nálunk pedig egy zöldséges tarhonyás hús képében jelenhet meg.

Ha nincs időd főzni – a Cityfood segít!

Nem mindenkinek van ideje vagy lehetősége egzotikus fűszereket beszerezni, hosszasan párolni a húsokat, vagy tagine edényt használni. De ez nem jelenti azt, hogy le kellene mondanunk az élményről!

A Cityfood kínálatában számos olyan magyaros étel található, ami hangulatában és alapanyagaiban emlékeztet a marokkói konyhára – például aszalt gyümölcsös húsos ételek, fűszeres zöldségraguk vagy éppen kuszkuszhoz hasonló köretek tarhonyából. Így otthon is átélhetjük a marokkói ízvilág varázsát – egyszerűbben, gyorsabban és hazai ízekkel.

Kultúrák keveredése a tányéron

A marokkói és a magyar konyha sokkal közelebb áll egymáshoz, mint elsőre gondolnánk. Mindkettő a szezonális alapanyagokra épít, értékeli a lassú főzést, és szereti a szaftos, gazdag ízeket. A különbség inkább a fűszerezésben és a történelmi háttérben rejlik. De épp ez az, amiért olyan izgalmas a két világ találkozása – legyen szó egy jól sikerült marokkói vacsoráról otthon, vagy egy magyaros ebédről a Cityfoodnál.