húsleves tányérban

Öt tipp, amitől finom lesz a húsleves

  • |

Az igazi, házi húslevesről mindenkinek vannak kellemes gyerekkori emlékei, hiszen a nagymamák és az édesanyák húslevesei gyerekkorunktól kezdve elkísérésnek bennünket. Ezeket esszük a zord téli napokon, betegség idején, a nagy családi ünnepekkor. Amikor egy nő először készíti el életében egyedül a húslevest, az emlékezetes pillanat, hiszen így adódik tovább az ősi hagyomány és a titkos konyhai fogások. Tartson ismét a Cityfooddal, ha Ön is szeretné megpróbálni, de nem ismeri a fortélyokat!

1. A jó minőségű hús. A legjobb mindig a házi tartásban részesült állat, hiszen annak húsa össze sem hasonlítható a bolti húsok ízével. Ha van lehetőségünk házi baromfit vásárolni, mindenképpen tegyük meg, abból lesz a legjobb húsleves. Húsleves készülhet fagyasztott húsból is, de a legjobb, ha frisset veszünk, és azt használjuk fel.  Nagyon finom leves készíthető sertésből, marhából, tyúkból, kakasból, csirkéből, fácánból, gyöngytyúkból, galambból, kacsából és pulykából is. A sertés és a marhahús vegyíthető is, hiszen főzési idejük hasonló.

2. A friss zöldség. Húslevest csak friss zöldségekből lehet készíteni, tilos beletenni mirelit zöldségeket, hiszen azok íze teljesen elrontja a levesünket. Kötelező hozzávaló a sárgarépa, a petrezselyemgyökér és a hagyma. Kerülhet még bele krumpli, kelkáposzta, karfiol, zeller, karalábé és paprika. A zöldségeket nem szabad felszeletelni, mert akkor szétfőnek, egészben kell a levesbe kerülniük. A gumós zöldségeket és a kelkáposztát nagy darabokban tegyük a levesbe.

3. Megfelelő főzési idő. A húsleves nem készül el gyorsan. Lassú, időigényes étel, aminek a főzési ideje akár 12 óra is lehet. A főzés során az állat csontjából, húsából és bőréből olyan anyagok oldódnak ki, amelyek az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagok. Ha a zöldségek már puhák, de a hús még mindig rágós, szedjük ki őket, és főzzük tovább a húst, amíg teljesen meg nem puhul. Ne ijedjünk meg, ha órák óta fő egy húsleves, hiszen a főzési idő függ az állat fajtájától és életkorától is.

4. A habszedés. Ahogyan fő a leves, hab keletkezik a tetején, amit szűrőkanállal le kell szedni, különben zavaros lesz a levesünk. Éppen ezért érdemes résen lenni, és amikor habot látunk, szedjük le. A borsot egészben érdemes beletenni, nem őrölve, hogy ne legyen zavaros a leves, amikor tálaljuk. Az elkészült levesből a zöldségeket, és a húst ki kell szedni és a levét sűrű lyukú szűrőn átszűrni – így lesz szép tiszta a felszolgált húsleves.

5. A levesbetét. A húsleves házi tésztával a legfinomabb, talán még vannak nagymamák, akik tudják, hogyan lehet otthon saját kezűleg elkészíteni a levestésztát. Ha nincs ekkora szerencsénk, jó megoldás lehet a boltban házi jellegű tésztát vásárolni, ezek tojástartalma magasabb, ezért sokkal finomabbak és nem főnek szét a levesben.

Ha Ön is megkívánt egy finom forró húslevest, de nincs ideje elkészíteni, és a nagymama sem elérhető, a Cityfood tudja a megoldást. Keresse folyton megújuló étlapunkon, ahol a húslevesnek bérelt helye van!