Szószok a porondon #2

Ahogy a korábbi blogbejegyzésünkben az öt alapmártás után vizsgálódtunk, most úgy vesszük végig, hogyan is lehet ezeket a szószokat tovább fejleszteni.

Gratin szósz

A besamel továbbfejlesztett változataként ismert gratin szósz elkészítése csupa idegen szóval kezdődik: legírozással és montírozással. Azaz a kész besamel szószunkhoz hőkiegyenlítéssel tejszínnel elkevert tojássárgáját öntünk (legírozás), és még forró állapotában, de már tűzről levéve vajkockákat adunk hozzá, így lesz szép fényes (montírozás). Extra továbbfejlesztett változatként adhatunk hozzá reszelt sajtot, így lesz a Gratin mártásunkból a pillanat tört része alatt Mornay mártás.

Sokan gondolják, hogy a besamel mártás olasz eredetű, amely balsamella mártás néven az olasz konyha alap fehérmártása. Ennek ellenére a tipikus olasz mártás paradicsom alapú (nápolyi paradicsom szósz), vagy darált hús alapú ragu (bolognai mártás). Híres még a pesto, amely fokhagymára és olajra alapszik.

Supreme mártás

Amennyiben egy csodálatos este alkalmával elkészítettük a velouté mártásunkat valami finom halételhez, készítsük el a továbbfejlesztett változatát is! Ehhez nem kell mást tennünk, mint a már korábban leírt módon legíroznunk a velouté szószunkat és fehérborral összeforralni. Ez a sauce au vin blanc.

Ha a fehérbort kihagyjuk, és legírozunk, montírozunk, akkor pedig Supreme mártást varázsoltunk az asztalra!

Bearni mártás

Miután kész a hollandi mártásunk, egy külön lábosban felteszünk főni apróra vágott vöröshagymát, tárkonyt, babérlevelet, pár szem borsot, és egy kis fehérbort. Ha összeforrt, leszűrjük, és tejszín helyett ezzel keverjük ki a tojássárgáját vízgőz felett, végül apróra vágott tárkonnyal ízesítjük.

Barna mártás

A barna mártást is lehet tovább fokozni, mégpedig vörösboros mártássá alakíthatjuk: egyszerűen csak a kész szószt újra tűzre tesszük, és vörösborral kiforraljuk.

Gravy szósz

Jóllehet az amerikaiak nem emelkednek „francia magasságokba” – megelégednek a BBQ szósz, kutchup kombinációval – az angolokra nagy hatással volt a francia konyha, így Angliában is elemi szerepet töltenek be a mártások. Az angol gravy szószt nagyon egyszerű elkészíteni és bármilyen húst vagy gombócot emlékezetessé tesz. Alapanyag gyanánt nincs másra szükségünk, mint a sütés közben képződő szaftra és sült zöldségekre. Gyerekjáték az egész:

1. Öntse ki a tepsiből a szaftot, és nyomja át egy szitán a zöldségeket.
2. Forralja fel a keveréket, és öntözze meg vörösborral.
3. Adjon hozzá vajat, és főzze le a keveréket folyamatos kavarás mellett míg a mártás teljesen sima nem lesz.

Emellett az angolok minden sült hús mellé tálalnak valami fűszeres, néhol lekvárszerű szószt: chutney-t (almaszósz) sertéshúshoz, mentaszószt bárányhoz, tormaszószt marhahúshoz, vörös áfonya mártást pedig pulykához.

A mártásokról szerzett tudás birtokában indulhat a főzés! Egy finom húsétel a hozzáillő mártással tökéletes az ünnepi időszakra, utána pedig jöhet a nagy pihentető alvás, amelyben az általunk (nemcsak hálaadáskor) fogyasztott pulyka igenis nagy szerepet játszik! Hiszen bizonyított tény, hogy az amerikaiak azért szenderülnek álomba a hálaadásnapi vacsora után oly gyakran, mert a pulykahús sok triptofánt tartalmaz. Persze a kutatók számon tartják azt az eshetőséget is, hogy ebben fontos szerepe van magának a meghitt családi hangulatnak is!

Ha Ön is a tudatosság híve, kattintson ide és tudja meg, miben található meg hasonlóan nagy mennyiségű triptofán!