A sütőtök, mint alapanyag

A halloween jelképeként elhíresült sütőtök az ősz nagy slágere. De nemcsak töklámpásként érdemes hasznosítani, ugyanis a téli időszakban minél több kerül belőle a tányérra, annál jobb! Tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal és sok egyéb vegyülettel, amelyek hihetetlenül hasznosak a szervezetnek.

Néhány példa arra vonatkozóan, hogy miért elengedhetetlen sütőtököt ennünk az ősz eltelte után is:

 

1.„Éleslátás”

Kevesen tudják, hogy egy csészényi sült sütőtök a napi ajánlott minimum A-vitamin bevitel több mint kétszeresét tartalmazza, amivel jócskán lekörözi a mindenki által A-vitamin dúsnak titulált sárgarépát. A béta-karotin ugyanis A-vitaminná alakul át a testben, ami további védelmet garantál a szemnek és a látóidegeknek.

2.Egészséges szív

Érdemes fogyasztani a sütőtök magját is, pirított formában, mert ez maga a természet koleszterincsökkentő ajándéka. A növényi eredetű szterinek bizonyított módon visszaszorítják a „rossz”, tehát alacsony sűrűségű LDL koleszterin szintjét a vérben, megelőzve ezzel az érelmeszesedést és a szívproblémákat.

3.Rákmegelőzés felsőfokon

A béta-karotin nagyon erős antioxidáns, így az ebben gazdag zöldségek kulcsszerepet játszhatnak a bizonyos rákfajták megelőzésben. Kimutatások bizonyítják, hogy a rendszeresen megfelelő mennyiségű béta-karotint fogyasztó emberek lényegesen kisebb arányban betegszenek meg a prosztata-, a mell- és a tüdőráknál.

4.Hangulatfokozás a téli szürkeség ellenére is

A sütőtök pirított magja nemcsak koleszterincsökkentő hatással rendelkezik, hanem legalább olyan gazdag triptofánban, mint a pulykahús. (Ennek érdekességéről már írtunk korábban, az alábbi cikkünkben találja.) Ez a vegyület nyugtató hatással van az idegrendszerre, mert befolyásolja a stresszhormonok termelődését. Már egy maroknyi mennyiség elfogyasztásakor is érezhető a kedvező hatása!

5.Edzés utáni nasi

A testépítők energiaszelete köztudottan a banán. Az elektrolit-háztartás szempontjából kulcsfontosságú káliumból viszont az imádott gyümölcs csupán 422 milligrammot tartalmaz egy csészényi mennyiségre nézve, míg a sütőtök 564-et. Úgyhogy turmixgépeket elő, aztán pedig jöhet egy sütőtökös arcpakolás, hiszen e nemes zöldség felveszi a harcot a ráncok és a petyhüdtség ellen is – hála a béta-karotinnak!

6.Mindenkori immunerősítés

Az őszi és téli hónapokban még nagyobb szükség van az immunrendszer karbantartására, ennek gyengesége során könnyedén lecsaphat ránk a makacs nátha. Egyetlen csészényi sütőtökben több, mint 11 mg C-vitamin van, ami fedezi a napi ajánlott minimum mennyiség ötödét.

Érdemes tehát utánajárni, hogy a kedvenc zöldségeink és gyümölcseink mennyi vitamint, illetve ásványi anyagot rejtenek, hiszen a természetes beviteli forrásoknál semmi sem egészségesebb. Így leszünk tudatos túlélők a mindennapokban!