hummusz a tálon

Mi is az a hummusz?

  • |

Divatos, egészséges, bio és biztosan nagyon bonyolult elkészíteni – a legtöbben ezeket vélik tudni a hummuszról. Jóval kisebb azok aránya, akik tudják is, hogy mi az a hummusz, és miért lett a vegetáriánusok és a gasztronómiai újdonságokat kedvelők kedvence. A Cityfood fontosnak tartja, hogy nyisson a világ és az újdonságok felé, ezért most ennek a különleges ételnek a nyomába ered. Honnan származik, miből készül, és mitől olyan finom? Tartson velünk, ha Ön is szeretne tanulni valami újat!

Eredete, helyesírása
Ennek a paszta állagú ételnek nem sok köze van az ősi magyar konyhához, néhány éve szivárgott csak be a magyar gasztronómiába, ezért még a nevének helyesírása sem egyöntetű. Humusz vagy hummusz helyesen? Sok helyen találkozhatunk az egy „m” betűs alakkal, de valójában ez helytelen. A hummusz egy közel-keleti étel, amely arab eredetű, és neve csicseriborsót jelent. A kész étel teljes neve eredetileg hummusz bi tahína, ami annyit tesz: csicseriborsó tahínával. Már csak azért sem ajánlott egyetlen m betűvel írni, mert így alakja egy teljesen más jelentésű szóra emlékeztet (humusz: a talaj egyik fontos alkotóeleme).

Miből készül, hogyan kell fogyasztani?
Csicseriborsóból és szezámpasztából (más néven tahini), citromlé, olívaolaj és fokhagyma hozzáadásával készül egy krémes állagú kenhető massza. Leginkább előételként szokás fogyasztani, pitával vagy pirítóssal, friss zöldfűszerekkel (petrezselyemzöld, római kömény), de sokan szeretik megszórni őrölt pirospaprikával is. Lehet tenni szendvicsbe vagy salátába, fogyasztható hidegen és melegen egyaránt.

Miért érdemes enni?
Mivel értékes alapanyagokból áll, nagyon tápláló. Teljes értékű fehérjeforrás, ami lassan felszívódó szénhidráttal társul, ezért cukorbetegeknek is ajánlott a rendszeres fogyasztása. Mivel semmilyen állati eredetű összetevőt nem igényel, ezért lett a vegetáriánus étrend oly kedvelt szereplője. Ezen kívül telítetlen zsírsavakban gazdag, ami rendkívül jó hatással van az emberi szervezetre.

Receptajánló
Nincs is jobb, mint a házi készítésű hummusz, amit egyáltalán nem nehéz otthoni körülmények között elkészíteni, csupán egy aprítógép az, ami elengedhetetlen hozzá.

Hozzávalók:
200 g csicseriborsó konzerv
100 g szezámmag
1,5 dl extra szűz olívaolaj
1 ek frissen facsart citromlé
1 tk őrölt római kömény
1 gerezd zúzott fokhagyma
só és őrölt fehérbors

A szezámmagot egy száraz serpenyőben folyamatos kevergetés-rázogatás mellett kissé megpirítjuk. Azután aprítógépbe szórjuk, ráöntjük az olajat, és sima masszát készítünk belőle – ez a tahini paszta. Beleszórjuk a csicseriborsót, a zúzott fokhagymát, a citrom levét, a római köményt, a sót, majd a borsot, végül az egészet szép sima állagúra törjük az aprítógéppel, és már kész is!

Ön is kedveli az új ízeket? Keresse a Cityfood mindig megújuló étapján újdonságainkat, és készítse el családja számára vacsorára az izgalmas hummuszt, amivel garantált lesz a siker!