séf a konyhában

Alapfogalmak a konyhából

  • |

Ön is járt már úgy, hogy egy izgalmas új recept olvasása közben elakadt, mert egy ismeretlen kifejezés feladta a leckét, és nem értette, mit kellene tennie éppen az adott étellel? A Cityfood most sorra vesz néhányat a konyhai alapfogalmakból, így nem kell többé attól félnie, hogy zavarba hozza egy új recept. Tartson ismét a Cityfooddal, okosodjunk együtt!

1. Al dente: az olaszok nagyon gyakran használják ezt a kifejezést, minden tésztaétel receptjében feltűnik. Ez a kifejezés ugyanis a megfelelő állagúra főzött tészta jelzője, magyarul úgy nevezzük, hogy „fogkeményre” főzött tészta. A főtt tészta úgy jó, ha nincsen szétfőzve, és roppan a fogunk alatt.

2. Angolos-ra (rare) sütés: sokan borzonganak a véres steaktől, hiszen nálunk nincs hagyománya a félig megsütött hús fogyasztásának. Az angoloknál viszont van, a marhának egy speciális, porhanyósra sülő részét használják a steakhez, amit nem sütnek teljesen át, a hús közepe kissé véres marad, de lesz nem rágós. Ez az angolosra sütés.

3. Átforralás vagy kiforralás: ha liszttel sűrítjük az ételeinket, akkor találkozhatunk ezzel a kifejezéssel. Az átforralás annyit jelent, hogy forrni hagyjuk egy picit az ételt, hogy eltűnjön a liszt domináns íze belőle.

4. Blansírozás: azt jelenti, hogy előfőzés. Szükség lehet rá azért, hogy az élelmiszer héját, túl intenzív ízét vagy szagát eltüntessük. Az alapanyagot beletesszük a vízbe, főzzük kicsit, majd a levét leöntjük, azt nem használjuk fel, csak magát az előfőzött alapanyagot.

5. Filé: leginkább a halakat szoktuk filézni, de szó lehet filézett csirkemellről is. Halak esetén annyit jelent, hogy a szálka különleges technikával nagyon picire össze van vágva, így nem is lehet érezni. Ha szárnyasokról beszélünk, akkor pedig a csontoktól megfosztott húst nevezzük filézett húsnak.

6. Flambírozás: a nyersanyag vagy a készétel alkohollal történő leöntése, majd meggyújtása. Ezt a műveletet csak gondos előkészítés és utánajárás után szabad otthon megpróbálni, nehogy baleset legyen belőle!

7. Julienre vágás: ez egy speciális darabolási technika, amit annyira irigylünk sokszor a szakácsoktól. Gyufaszál vékonyságúra vágást jelent. Speciális kés kell hozzá, és nagy bátorság, nehogy az ujjaink bánják a műveletet.

8. Legírozás: elsősorban krémlevesek receptjének olvasáskor találkozhatunk ezzel a kifejezéssel, de előfordulhat mártások esetén is. Tejszínnel, tojással való sűrítést jelent.

9. Montírozás: vajjal történő feljavítást jelent. Kézi habverővel belekeverjük a vajat az ételbe, amíg az teljesen elolvad. Így a kész étel lágyabb lesz, és magasabb lesz a tápértéke.

10. Orly bundázás vagy Orly módra: az Orly bunda lisztből, tojásból és sörből áll. Ebbe a sűrű masszába forgatják bele a húsokat, vagy a zöldségeket, majd sütik ki őket bő, forró olajban.

Most már Önnek sem lehet akadály kipróbálni egy új és izgalmas receptet, vesse magát bele bátran a főzés tudományába! Ha nincs ideje több fogást készíteni, rendelje meg a Cityfoodtól levesét és desszertjét, hogy teljes értékű ebédben lehessen része!