tökéletes almás pite

Hogyan készül a tökéletes almás pite?

Az almás pite az a jellegzetes őszi sütemény, amit már nagyanyáink is készítettek, és amin nem fognak a gasztronómiai átalakulások és divatok. Halhatatlan, örök családi kedvenc. A titka pedig nem más, mint a zsír. Igen, a sertészsír, nem a margarin és nem a vaj, hanem az igazi zsír. A fogyókúrás trendek és ajánlások folyamatosan változnak, szinte percről-percre, néha már követhetetlennek tűnik, hogy a dietetikusok szerint mi az egészséges és mi nem. A zsírok és olajok megítélése állandóan vita tárgya – ahány ember, annyi vélemény. E heti receptajánlónkat nagyanyáink ihlették, ezért most egy olyan családi süteményreceptet szeretnénk megosztani kedves olvasóinkkal, ami nemzedékeken át nagyszerűen teljesített, és amelynek titkos összetevője a zsír.

Hozzávalók:
8 db közepes nagyságú, lédús alma +15 dkg cukor
50 dkg finomliszt
25 dkg sertészsír
10 dkg cukor
fél csomag sütőpor
2 db tojás
2 teáskanál fahéj
2 csomag vaníliás cukor

Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, majd lereszeljük őket nagyobb lyukú reszelőn. Hozzáadjuk a 15 dkg cukrot és jól összekeverjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral. A sütőporos lisztbe belemorzsoljuk a zsírt, a cukrot, a tojásokat és alaposan összegyúrjuk. Cipót formázunk belőle és félretesszük. A lereszelt alma levét kinyomkodjuk, a levét nem használjuk fel. Az alma húsához hozzáadjuk a fahéjat és a vaníliás cukrot, alaposan összekeverjük.
Egy közepes méretű (kb. 30×25 cm-es) tepsit kizsírozunk, kilisztezünk (mindenhol fedje a zsíros-lisztes réteg!), majd a tészta felét kisodorjuk, és ráhelyezzük a tepsire. Eligazgatjuk, a kilógó széleit, ha szükséges, levágjuk. Rátesszük az almát, elsimítjuk, majd a tetejét befedjük a maradék kisodort tésztával. Villával sűrűn megszurkáljuk, hogy sülés közben az almából párolgó gőz szabadon tudjon távozni, és ne repedjen meg a pite teteje. Előmelegített sütőben, 160 °C-on szép aranysárgára sütjük.
Rendelje ebédjét házhoz a Cityfood.hu-tól, hogy maradjon ideje megsütni ezt a családi klasszikust! Higgye el, hamarosan az ön recepttárjában is előkelő helyen fog szerepelni!