
Fahéjas almás csiga – a szezon egyik legtrendibb édessége
- HOGYAN
- |
Ahogy beköszönt az ősz, és a levelek aranybarna színekbe öltöznek, úgy kerülnek elő a konyhákban is az ilyenkor legkedveltebb alapanyagok: alma, dió, sütőtök és természetesen a fahéj. Az egyik legnépszerűbb őszi sütemény kétségtelenül a fahéjas almás csiga, amely nemcsak illatával, hanem ízével is elvarázsol mindenkit. Ebben a blogcikkben megmutatjuk, miért érdemes gyakrabban sütni ezt az isteni finomságot, milyen pozitív hatásai vannak az almának és a fahéjnak, és természetesen hozunk egy könnyen elkészíthető receptet is.
Miért szeretjük annyira a fahéjat?
A fahéj nem csupán fűszer – sokkal inkább egy természetes csoda, amit évszázadok óta használnak nemcsak a konyhában, hanem gyógyászati célokra is.
Néhány jótékony hatása:
- Gyulladáscsökkentő: segít enyhíteni a belső gyulladásokat.
- Vércukorszint szabályozása: a fahéj képes lassítani a szénhidrátok lebontását, így kiegyensúlyozottabb vércukorszintet biztosíthat.
- Antioxidánsokban gazdag: segít a sejtkárosító szabad gyökök elleni harcban.
- Frissítő illat, nyugtató hatás: az illata nemcsak az étvágyat hozza meg, de csökkentheti a stresszt is.
Az alma – az ősz koronázatlan királynője
Az alma nem véletlenül szerepel sok nép mondáiban, meséiben és a tányérunkon is szinte minden formában.
Miért érdemes rendszeresen fogyasztani?
- Rostban gazdag: támogatja az emésztést, segíti a teltségérzet kialakulását.
- Természetes vitaminforrás: különösen C-vitaminban és B-vitaminokban bővelkedik.
- Javíthatja a szív egészségét: kutatások szerint az alma fogyasztása csökkentheti a koleszterinszintet.
- Alacsony kalóriatartalmú: így a diétás étrendbe is jól beilleszthető.
Fahéjas almás csiga recept – illatos csoda a sütőből
Ez a sütemény tökéletes választás reggelire, délutáni teázáshoz, vagy akár egy vasárnapi családi ebéd desszertjeként. Könnyen elkészíthető, és garantáltan a ház kedvencévé válik.
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 dl langyos tej
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 tojás
- 3 evőkanál cukor
- csipet só
Töltelékhez:
- 3-4 közepes méretű alma
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 5-6 evőkanál barnacukor
- 1 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál vaj
Kenéshez:
- 1 tojás
- porcukor a tálaláshoz (opcionális)
Elkészítés:
- A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt egy kevés cukorral.
- A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, cukrot, tojást, vajat, végül az élesztős tejet is. Lágy, rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Letakarva, meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük.
- Közben az almákat meghámozzuk, lereszeljük és egy serpenyőben megpároljuk a vajjal, citromlével, cukorral és fahéjjal. Nem kell teljesen pépesre főzni, csak épphogy megpuhuljanak.
- A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk téglalap alakúra, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta az almás tölteléket.
- Szorosan feltekerjük, mint a bejglit, majd kb. 3 cm vastag szeletekre vágjuk.
- Sütőpapíros tepsire helyezzük a csigákat, majd újra 15-20 percig pihentetjük őket.
- Lekenjük tojással, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Kívánság szerint meghinthetjük porcukorral is.
Illatában és ízében is maga az őszi boldogság!
Egy kis kényeztetés ebédre is? Válaszd a Cityfood szezonális ajánlatait!
Mielőtt nekilátnál a sütésnek, és az otthonod megtelik a fahéjas alma illatával, gondoskodj egy kiadós, finom ebédről is! A Cityfood kínálatában számos szezonális fogás közül választhatsz – legyen szó tartalmas levesről, frissensültről vagy vegetáriánus finomságról. Így nem kell az egész napot a konyhában töltened, mégis mennyei ízekben lehet részed!
A fahéjas almás csiga nemcsak trendi, hanem egészséges alapanyagokat is tartalmaz, így tökéletes választás bármilyen alkalomra. A fahéj és az alma kombinációja nemcsak testünket, de lelkünket is melengeti ezekben a hűvösebb napokban. Ha pedig a napodat egy laktató és finom ebéddel kezdenéd, ne feledd: a Cityfoodnál mindig várnak rád a legjobb, friss alapanyagokból készült szezonális fogások!