fahéjas almás csiga

Fahéjas almás csiga – a szezon egyik legtrendibb édessége

Ahogy beköszönt az ősz, és a levelek aranybarna színekbe öltöznek, úgy kerülnek elő a konyhákban is az ilyenkor legkedveltebb alapanyagok: alma, dió, sütőtök és természetesen a fahéj. Az egyik legnépszerűbb őszi sütemény kétségtelenül a fahéjas almás csiga, amely nemcsak illatával, hanem ízével is elvarázsol mindenkit. Ebben a blogcikkben megmutatjuk, miért érdemes gyakrabban sütni ezt az isteni finomságot, milyen pozitív hatásai vannak az almának és a fahéjnak, és természetesen hozunk egy könnyen elkészíthető receptet is.

Miért szeretjük annyira a fahéjat?

A fahéj nem csupán fűszer – sokkal inkább egy természetes csoda, amit évszázadok óta használnak nemcsak a konyhában, hanem gyógyászati célokra is.

Néhány jótékony hatása:

  • Gyulladáscsökkentő: segít enyhíteni a belső gyulladásokat.
  • Vércukorszint szabályozása: a fahéj képes lassítani a szénhidrátok lebontását, így kiegyensúlyozottabb vércukorszintet biztosíthat.
  • Antioxidánsokban gazdag: segít a sejtkárosító szabad gyökök elleni harcban.
  • Frissítő illat, nyugtató hatás: az illata nemcsak az étvágyat hozza meg, de csökkentheti a stresszt is.

Az alma – az ősz koronázatlan királynője

Az alma nem véletlenül szerepel sok nép mondáiban, meséiben és a tányérunkon is szinte minden formában.

Miért érdemes rendszeresen fogyasztani?

  • Rostban gazdag: támogatja az emésztést, segíti a teltségérzet kialakulását.
  • Természetes vitaminforrás: különösen C-vitaminban és B-vitaminokban bővelkedik.
  • Javíthatja a szív egészségét: kutatások szerint az alma fogyasztása csökkentheti a koleszterinszintet.
  • Alacsony kalóriatartalmú: így a diétás étrendbe is jól beilleszthető.

Fahéjas almás csiga recept – illatos csoda a sütőből

Ez a sütemény tökéletes választás reggelire, délutáni teázáshoz, vagy akár egy vasárnapi családi ebéd desszertjeként. Könnyen elkészíthető, és garantáltan a ház kedvencévé válik.

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 dl langyos tej
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • csipet só

Töltelékhez:

  • 3-4 közepes méretű alma
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 5-6 evőkanál barnacukor
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál vaj

Kenéshez:

  • 1 tojás
  • porcukor a tálaláshoz (opcionális)

Elkészítés:

  1. A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt egy kevés cukorral.
  2. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, cukrot, tojást, vajat, végül az élesztős tejet is. Lágy, rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Letakarva, meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük.
  3. Közben az almákat meghámozzuk, lereszeljük és egy serpenyőben megpároljuk a vajjal, citromlével, cukorral és fahéjjal. Nem kell teljesen pépesre főzni, csak épphogy megpuhuljanak.
  4. A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk téglalap alakúra, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta az almás tölteléket.
  5. Szorosan feltekerjük, mint a bejglit, majd kb. 3 cm vastag szeletekre vágjuk.
  6. Sütőpapíros tepsire helyezzük a csigákat, majd újra 15-20 percig pihentetjük őket.
  7. Lekenjük tojással, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
  8. Kívánság szerint meghinthetjük porcukorral is.

Illatában és ízében is maga az őszi boldogság!

Egy kis kényeztetés ebédre is? Válaszd a Cityfood szezonális ajánlatait!

Mielőtt nekilátnál a sütésnek, és az otthonod megtelik a fahéjas alma illatával, gondoskodj egy kiadós, finom ebédről is! A Cityfood kínálatában számos szezonális fogás közül választhatsz – legyen szó tartalmas levesről, frissensültről vagy vegetáriánus finomságról. Így nem kell az egész napot a konyhában töltened, mégis mennyei ízekben lehet részed!

A fahéjas almás csiga nemcsak trendi, hanem egészséges alapanyagokat is tartalmaz, így tökéletes választás bármilyen alkalomra. A fahéj és az alma kombinációja nemcsak testünket, de lelkünket is melengeti ezekben a hűvösebb napokban. Ha pedig a napodat egy laktató és finom ebéddel kezdenéd, ne feledd: a Cityfoodnál mindig várnak rád a legjobb, friss alapanyagokból készült szezonális fogások!