almafajták

A legkedveltebb almafajták

  • |

Napi egy alma, az orvost távol tartja – így szól a régi mondás! Hogy ebben milyen sok igazság rejlik, azt már bebizonyították, az almában ugyanis számtalan olyan vitamin található, ami kiváló segítője immunrendszerünknek. Óriási előnye az almának, hogy egész évben elérhető, terem különböző évszakokban, így bármikor könnyedén hozzájuthatunk. Ezen a héten a Cityfood a legkedveltebb almafajtákat veszi sorra. Tartson velünk ismét, közben pedig rágcsáljon el egy finom, lédús almát egészségének megőrzése érdekében.

Gala
A gala (vagy magyarosan: gála) alma sárga alapszínét rengeteg piros kis csíkocska teszi változatossá, így az összhatás végül egy erősen pirosas, csíkos külső. Ez az almafajta kifejezetten édes, roppanós húsú, héja enyhén viaszos. A gala-fajták augusztus közepétől szeptember végéig érnek. Nem tárolható túl hosszú időn keresztül, ezért ne ezt vásároljuk ládaszámra, ha télire be akarunk tárazni almából.

Jonagold
A jonagold a jonatán és a golden keresztezéséből született, igen népszerű almafajta. A gyümölcs mérete kifejezetten nagy, színe sárgás-zöld, pirosas, lédús, laza húsú, édes, enyhén savanykás fajta, kicsi magházzal. Szeptember végétől október közepéig lehet szüretelni, jól eltartható, akár tíz hónapon át is megfelelő állagú marad a kamra hűvös polcán tárolva.

Mutsu
A mutsut szintén a goldenből nemesítettek ki, héja egyenletes halványzöld. Feltűnő színe mellett íze is kiváló, húsa ropogós. Eltarthatóság szempontjából is jól teljesít, hűvös helyet igényel, így akár tavaszig is megőrzi frissességét.

Granny Smith
A granny smith szintén zöld színű alma, ám színe jóval élénkebb, külseje feszesebb, keményebb, tömörebb, mint a mutsué. Héja viaszos és enyhén pettyezett, alakja kerekded, kissé csonka kúp alakú. Harapás után a leghangosabban harsogó almafajta. Ez az igazi zöldalma, ami szintén jól tárolható, húsa kifejezetten kemény és ropogós. Íze jóval savanykásabb, mint a mutsué. Október második felében lehet szüretelni, és április végéig lehet fogyasztani anélkül, hogy romlana az élvezeti értéke.

Idared
Az idared egy kifejezetten régi almafajta, melynek nagy előnye a hosszú eltarthatósága, ez tette ismertté. Manapság népszerűsége egyre csökken, hiszen mára fejlődött annyit a technológia, hogy a többi almát is könnyedén tudják hosszú időn keresztül tárolni. Gyümölcse nagyobb méretű, kissé lapított, húsa szép világos, roppanós, lédús. A legjobb, ha szedés után 3-4 hónapig tároljuk, mielőtt elfogyasztanánk.

Ha Ön is szereti az almát, és fontos egészségének védelme, minden nap egyen egyet, támogassa vele immunrendszerét. Mellé pedig válasszon a Cityfood étlapjáról valami finomságot, mi pedig házhoz visszük ebédjét.