Minden napra egy alma

Minden napra egy alma

Nem tud dönteni, két lehetőség közül melyiket válassza? A megoldás az almamag! Ausztriában évezredes hagyománya van az alma segítségül hívásának: ha olyan helyzet áll elő, hogy két lehetőség közül kell egyet választani, álljunk a tükör elé, és ragasszunk két almamagot a homlokunkra, az egyik jelöli az egyik lehetőséget, a másik a másikat. Amelyik hamarabb leesik, az lesz a nyerő választás. Ez a szokás is tükrözi, hogy az alma mennyire alapvető gyümölcsünk, mekkora jelentőséget tulajdonítunk neki. Van is rá okunk, hiszen a rendszeresen fogyasztott alma életerőnk és egészségünk megőrzője lehet.
„Napi egy alma az orvost távol tartja.” Hihetünk a régi közmondásnak? Bizony hihetünk, hiszen az alma amennyire könnyen beszerezhető és elérhető gyümölcs hazánkban is, annyira sok éltető vitamin és ásványi anyag rejtőzik benne. Olyannyira erősek a jótékony hatásai, hogy a néphagyomány sokáig a gyógynövények közé sorolta. Az almának különösen magas az antioxidáns hatása, erősíti az immunrendszer védekező képességét, segít megelőzni a rákos megbetegedéseket, ha a szervezet gyulladással küzd, segít legyőzni azt, a vírusok és baktériumok elleni harc jeles képviselője, és még a májunkat is védi. Ezen kívül a bélrendszerre is jótékony hatással van, magas rosttartalmának köszönhetően lazítja a székletet és tisztítja a beleket. Mindezek mellett még a fogainkat is védi, hiszen magas a kalcium és foszfor tartalma.
Hámozzuk vagy ne? Ne! Az alma akkor tudja a legtöbbet tenni értünk, ha megmosva, de hámozatlanul fogyasztjuk. Ennek oka, hogy az almában fellelhető antioxidáns anyagok legnagyobb része éppen a héjában található. Az alapos mosás azonban elengedhetetlen, és a legjobb, ha megbízható forrásból származó almát fogyasztunk, a hipermarketek polcain található almák nagy része ugyanis rengeteg vegyszerrel van kezelve, ami nem tesz jót a testünknek. Sajnos mivel ezt a gyümölcsöt kedvelik a kártevők is, kevés helyen tudunk igazi vegyszermentes almát beszerezni, ezért kell nagy gondot fordítani az alapos tisztításra.
Ha holnapi ebédje után a desszertet lecseréli egy almára, máris rengeteget tett egészsége megőrzése érdekében. Ha nincs ötlete, mit főzzön, vagy teljesen el van havazva, hívja segítségül a Cityfoodot, ételfutárunk házhoz viszi Önnek a kiválasztott ételt. Válasszon egy finom levest és egy gazdag főtelt, így garantáltan jobban fogja magát érezni ebéd után!