
Erőlevessel a nátha ellen – Melengető receptek az őszre
- HOGYAN
- |
Ahogy beköszönt az ősz, és a levegőben már ott kering az első megfázások szele, egyre nagyobb szükségét érezzük annak, hogy valami igazán tápláló, meleg és gyógyító finomság kerüljön a tányérunkba. Ilyenkor jön el az erőlevesek ideje – ezek a lélekmelegítő fogások nemcsak a testet, de a lelket is ápolják. Ráadásul tudományosan is bizonyított, hogy a jól elkészített erőleves enyhítheti a megfázásos tüneteket, csökkentheti a gyulladást és segíthet a gyorsabb felépülésben.
De milyen erőlevest érdemes főzni októberben? Milyen alapanyagokat válasszunk, ha nemcsak finomat, de egészségeset is szeretnénk? És mit tegyünk, ha éppen nincs időnk órákig főzőcskézni? Nézzük a válaszokat – receptekkel együtt!
Miért olyan hatékony a klasszikus erőleves?
Az erőleves – legyen szó húsos vagy zöldséges változatról – gazdag ásványi anyagokban, kollagénben, és ha jól van elkészítve, akkor gyulladáscsökkentő hatása is lehet. A hosszú főzési idő során a csontokból, zöldségekből és fűszerekből kioldódnak az értékes tápanyagok, amelyek támogatják az immunrendszert és hidratálnak is – különösen fontos ez, ha a nátha miatt sok folyadékot veszítünk.
Házi erőleves receptek
- Klasszikus tyúkhúsleves házi tésztával
Hozzávalók:
- 1 egész tyúk (vagy csirkefarhát, comb)
- 3 sárgarépa, 2 fehérrépa
- 1 kis zellergumó
- 1 vöröshagyma (héjastul!)
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- só, egész bors, babérlevél
- házi csigatészta vagy eperlevél tészta
Elkészítés:
A megtisztított húst hideg vízben feltesszük főni. Amikor felforrt, leszedjük a habját, majd hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket, a fűszereket és lassú tűzön, gyöngyözve főzzük legalább 2,5-3 órán át. A végén leszűrjük, a tésztát külön kifőzzük, majd forrón tálaljuk sok zölddel.
Tipp: A hagyma héja arany színt ad a levesnek, ezért ne hámozd le teljesen!
- Immunerősítő marhahúsleves gyömbérrel és kurkumával
Hozzávalók:
- 60 dkg marhacsont (velős vagy csontos hús)
- 2 sárgarépa, 1 fehérrépa
- 1 kisebb zellergumó
- 1 ujjnyi friss gyömbér
- 1 kiskanál kurkuma
- 2 gerezd fokhagyma
- só, egész bors, babérlevél
- kevés friss petrezselyem
Elkészítés:
A marhacsontot hideg vízben főzni kezdjük. Amikor habosodik, leszedjük róla. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket és fűszereket, majd legalább 4 órán át lassú tűzön főzzük. A gyömbér és kurkuma nemcsak különleges ízt ad, hanem segíti a szervezetet a gyulladások leküzdésében.
- Vegetáriánus zöldség-erőleves lencsével
Hozzávalók:
- 2 sárgarépa, 2 fehérrépa
- 1 zellergumó
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csésze zöld lencse
- 1 babérlevél
- só, bors, friss kakukkfű
Elkészítés:
A hagymát kevés olajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket és a lencsét. Felöntjük vízzel, fűszerezzük, és kb. 45 percig főzzük, amíg minden puhára fő. Igazi lélekmelegítő, húsmentes verzió!
Miért jó választás az őszre?
Az őszi hónapokban a szervezet természetes módon kívánja a melegebb, tartalmasabb ételeket. A sok zöldség, a húsokból kioldódó tápanyagok és az immunrendszert támogató fűszerek – mint a fokhagyma, gyömbér, kurkuma – mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ellenállóbbá váljunk a vírusos időszakban.
Ha nincs időd főzni: válassz a Cityfood szezonális kínálatából!
Tudjuk, hogy nem mindenkinek van ideje vagy energiája órákig a konyhában állni. Ha te is így vagy vele, jó hírünk van: a Cityfood kínálatában számos szezonális, frissen készült leves és más melengető fogás található, amit kényelmesen megrendelhetsz otthonra vagy munkahelyre.
Legyen szó klasszikus húslevesről, zöldséges ragulevesről vagy krémlevesekről – a Cityfood konyhájában minden étel gondos odafigyeléssel, friss alapanyagokból készül, mintha csak otthon főzted volna. Így akkor is élvezheted az ősz ízeit, ha a főzőkanalat most épp másra cserélnéd.
Az ősz a betakarítás és a melegítő ételek időszaka. Az erőlevesek nemcsak finomak, hanem segítenek felkészíteni a szervezetünket a hidegebb hónapokra, sőt még a megfázások elleni harcban is támogatnak. Akár klasszikus húslevest, akár egy izgalmasabb, fűszeres változatot készítenél, biztos lehetsz benne, hogy tested-lelked hálás lesz érte. És ha éppen nincs időd vagy kedved főzni, a Cityfood mindig ott van, hogy gondoskodjon rólad.