tyúkhúsleves

Erőlevessel a nátha ellen – Melengető receptek az őszre

Ahogy beköszönt az ősz, és a levegőben már ott kering az első megfázások szele, egyre nagyobb szükségét érezzük annak, hogy valami igazán tápláló, meleg és gyógyító finomság kerüljön a tányérunkba. Ilyenkor jön el az erőlevesek ideje – ezek a lélekmelegítő fogások nemcsak a testet, de a lelket is ápolják. Ráadásul tudományosan is bizonyított, hogy a jól elkészített erőleves enyhítheti a megfázásos tüneteket, csökkentheti a gyulladást és segíthet a gyorsabb felépülésben.

De milyen erőlevest érdemes főzni októberben? Milyen alapanyagokat válasszunk, ha nemcsak finomat, de egészségeset is szeretnénk? És mit tegyünk, ha éppen nincs időnk órákig főzőcskézni? Nézzük a válaszokat – receptekkel együtt!

Miért olyan hatékony a klasszikus erőleves?

Az erőleves – legyen szó húsos vagy zöldséges változatról – gazdag ásványi anyagokban, kollagénben, és ha jól van elkészítve, akkor gyulladáscsökkentő hatása is lehet. A hosszú főzési idő során a csontokból, zöldségekből és fűszerekből kioldódnak az értékes tápanyagok, amelyek támogatják az immunrendszert és hidratálnak is – különösen fontos ez, ha a nátha miatt sok folyadékot veszítünk.

Házi erőleves receptek

  1. Klasszikus tyúkhúsleves házi tésztával

Hozzávalók:

  • 1 egész tyúk (vagy csirkefarhát, comb)
  • 3 sárgarépa, 2 fehérrépa
  • 1 kis zellergumó
  • 1 vöröshagyma (héjastul!)
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, egész bors, babérlevél
  • házi csigatészta vagy eperlevél tészta

Elkészítés:
A megtisztított húst hideg vízben feltesszük főni. Amikor felforrt, leszedjük a habját, majd hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket, a fűszereket és lassú tűzön, gyöngyözve főzzük legalább 2,5-3 órán át. A végén leszűrjük, a tésztát külön kifőzzük, majd forrón tálaljuk sok zölddel.

Tipp: A hagyma héja arany színt ad a levesnek, ezért ne hámozd le teljesen!

  1. Immunerősítő marhahúsleves gyömbérrel és kurkumával

Hozzávalók:

  • 60 dkg marhacsont (velős vagy csontos hús)
  • 2 sárgarépa, 1 fehérrépa
  • 1 kisebb zellergumó
  • 1 ujjnyi friss gyömbér
  • 1 kiskanál kurkuma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, egész bors, babérlevél
  • kevés friss petrezselyem

Elkészítés:
A marhacsontot hideg vízben főzni kezdjük. Amikor habosodik, leszedjük róla. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket és fűszereket, majd legalább 4 órán át lassú tűzön főzzük. A gyömbér és kurkuma nemcsak különleges ízt ad, hanem segíti a szervezetet a gyulladások leküzdésében.

  1. Vegetáriánus zöldség-erőleves lencsével

Hozzávalók:

  • 2 sárgarépa, 2 fehérrépa
  • 1 zellergumó
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csésze zöld lencse
  • 1 babérlevél
  • só, bors, friss kakukkfű

Elkészítés:
A hagymát kevés olajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket és a lencsét. Felöntjük vízzel, fűszerezzük, és kb. 45 percig főzzük, amíg minden puhára fő. Igazi lélekmelegítő, húsmentes verzió!

Miért jó választás az őszre?

Az őszi hónapokban a szervezet természetes módon kívánja a melegebb, tartalmasabb ételeket. A sok zöldség, a húsokból kioldódó tápanyagok és az immunrendszert támogató fűszerek – mint a fokhagyma, gyömbér, kurkuma – mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ellenállóbbá váljunk a vírusos időszakban.

Ha nincs időd főzni: válassz a Cityfood szezonális kínálatából!

Tudjuk, hogy nem mindenkinek van ideje vagy energiája órákig a konyhában állni. Ha te is így vagy vele, jó hírünk van: a Cityfood kínálatában számos szezonális, frissen készült leves és más melengető fogás található, amit kényelmesen megrendelhetsz otthonra vagy munkahelyre.

Legyen szó klasszikus húslevesről, zöldséges ragulevesről vagy krémlevesekről – a Cityfood konyhájában minden étel gondos odafigyeléssel, friss alapanyagokból készül, mintha csak otthon főzted volna. Így akkor is élvezheted az ősz ízeit, ha a főzőkanalat most épp másra cserélnéd.

Az ősz a betakarítás és a melegítő ételek időszaka. Az erőlevesek nemcsak finomak, hanem segítenek felkészíteni a szervezetünket a hidegebb hónapokra, sőt még a megfázások elleni harcban is támogatnak. Akár klasszikus húslevest, akár egy izgalmasabb, fűszeres változatot készítenél, biztos lehetsz benne, hogy tested-lelked hálás lesz érte. És ha éppen nincs időd vagy kedved főzni, a Cityfood mindig ott van, hogy gondoskodjon rólad.